caransebes .ro -O parte din pungi vor fi interzise caransebes .ro -O parte din pungi vor fi interzise

O parte din pungi vor fi interzise. Masuri pentru reducerea deseurilor de ambalaje

5 Octombrie 2017

Pungile de transport din plastic subtire (sub 50 de microni) si foarte subtire (sub 15 microni) cu maner vor fi interzise atat la introducerea pe piata nationala, cat si la comercializare.

Guvernul Romaniei a aprobat modificarea si completarea Legii  nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

Astfel, începand cu data de 1 iulie 2018, se interzice introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner, iar de la 1 ianuarie 2019 - se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner. Interdictia vizeaza exclusiv pungile de transport din plastic cu maner, nu si cele fara maner.

Proiectul de act normativ transpune prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire.

De asemenea, proiectul de act normativ stipuleaza ca, începand cu data de 27 mai 2018, Ministerul Mediului raporteaza cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subtire atunci cand furnizeaza catre Comisia Europeana date privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

Potrivit proiectului de lege, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, prin unitatile subordonate, precum si autoritatile executive ale unitatilor administrativ-teritoriale promoveaza campanii de informare si educare a publicului si a operatorilor economici privind:

Ø sistemele de returnare, colectare si valorificare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje care le sunt disponibile;

Ø contributia lor la refolosirea, valorificarea si reciclarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje;

Ø sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piata;

Ø elementele corespunzatoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje;

Ø impactul daunator asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subtire.

Totodata, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului asigura preluarea, prin ordin al ministrului mediului, în termen de 120 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a actului de punere în aplicare adoptat de Comisia Europeana care stabileste specificatiile etichetelor sau ale marcajelor menite sa asigure recunoasterea la nivelul Uniunii a pungilor de transport din plastic biodegradabile si compostabile.

Precizam ca, si în Romania, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creeaza cantitati ridicate de deseuri, care conduc la poluarea mediului si agraveaza problema deseurilor abandonate inclusiv în corpurile de apa, amenintand biodiversitatea ecosistemelor acvatice.

 

Etichetat cu
Yam Yam
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
Top