caransebes .ro -Foloseste aplicatia “Uite barza” si ajuta la protejarea acestei specii de pasari caransebes .ro -Foloseste aplicatia “Uite barza” si ajuta la protejarea acestei specii de pasari foto : caransebes.ro

Stii un cuib de barza? Foloseste aplicatia “Uite barza” si ajuta la protejarea acestei specii de pasari

6 Iulie 2017

Societatea Ornitologica Romana (SOR) împreuna cu companiile Enel din Romania anunta lansarea unei aplicatii unice în Europa, cu ajutorul careia se va realiza recensamantul berzelor albe din tara.

Proiectul pilot de numarare a berzelor albe se va desfasura în perioada Iulie - August 2017 si îsi propune sa puna bazele unui recensamant periodic, pentru o evaluare corecta a populatiei de berze albe din Romania. În acest sens, SOR lanseaza în premiera europeana aplicatia “Uite barza”, disponibila tuturor utilizatorilor de telefoane mobile smartphone care vor sa se implice în protejarea acestei specii de pasari.

Barza alba foloseste ca suport pentru cuib stalpii retelelor de electricitate si acoperisurile caselor, electrocutarea fiind una dintre amenintarile ce afecteaza aceasta specie în zonele în care au cuiburi. Populatia estimata de berze albe este cuprinsa între 180.000 – 220.000 perechi în Europa, în timp ce în Romania, numarul lor a fost estimat la 4.000 -5.000 de perechi.

Barza alba este o specie protejata, iar primul pas pentru a o ajuta este identificarea numarului exact de perechi care au cuiburi si a puilor lor. Prin parteneriatul cu Enel, SOR va colecta date riguroase privind cuibaritul berzei albe în Romania, prin implicarea specialistilor Enel de pe teren, dar si a publicului larg care va folosi aplicatia mobila. Proiectul are ca scop identificarea zonelor cu potential ridicat de pericol prin electrocutare pentru berze, astfel încat companiile de distributie din cadrul Enel sa poata lua masuri pentru protejarea pasarilor, dar si a retelelor electrice, precum montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice. De asemenea, aceste masuri vizeaza si confortul consumatorilor, prin reducerea avariilor si a interventiilor în retea cauzate de prezenta pasarilor. Aplicatia poate fi decarcata aici: http://www.sor.ro/Uite-Barza.  Pe baza rezultatelor obtinute, SOR împreuna cu companiile de distributie din cadrul Enel vor putea lua masuri de înlocuire a cuiburilor existente cu potential de pericol, astfel încat sa poata fi prevenite avarii de retea sau electrocutarea berzelor.

Din 2010 si pana în prezent, companiile de distributie ale Enel în Romania, au instalat pe stalpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barza si peste 3800 de teci electroizolante, pentru protejarea pasarilor si reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

 

 

Yam Yam
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
Top