caransebes. ro -Mai putine drumuri la ghisee si la comisii caransebes. ro -Mai putine drumuri la ghisee si la comisii foto : glsa.ro

Mai putine drumuri la ghisee si la comisii. Facilitati pentru persoanele cu dizabilitati

4 Iulie 2017

La propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilitati si familiilor acestora.

Copiii cu handicap grav nu vor mai fi pusi pe drumuri la comisiile de evaluare

Copiii cu handicap grav care beneficiaza de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmand sa fie valabil pana la împlinirea varstei de 18 ani.

Masura a fost adoptata în contextul în care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, în repetate randuri, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare si conditiile în care copiii cu handicap grav si însotitorii acestora erau nevoiti sa astepte ore sau chiar zile în sir, pentru reînnoirea certificatului de handicap.

Debirocratizare si mai putine drumuri la ghiseu

Persoanele cu dizabilitati vor primi din oficiu prestatia sociala si nu vor mai fi obligate sa depuna o cerere în acest sens.

Aceasta hotarare s-a adoptat deoarece s-a constatat ca nu toate persoanele cu dizabilitati stiau ca trebuie sa depuna o cerere speciala pentru primi prestatia sociala, dupa obtinerea certificatului cu handicap.

Noile prevederi stabilesc faptul ca prestatia sociala se acorda automat, dupa obtinerea certificatului de încadrare în grad de handicap, nemaifiind necesara depunerea unei cereri, asa cum prevedea varianta veche a legii.

Nu în ultimul rand, masura este una de debirocratizare, astfel încat sa se evite drumurile inutile si cozile la ghisee.

Scutirea persoanelor cu handicap grav psihic si mintal de la plata contributiei datorate în centrele rezidentiale

Mai precis, 5.150 de persoane cu handicap grav psihic si mintal vor beneficia de scutire la plata contributiei datorate pentru adultii cu handicap din centrele rezidentiale.

Masura a fost adoptata pentru a nu vulnerabiliza si mai mult aceasta categorie sociala, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic si mintal, care, în prezent, suporta plata contributiei în centrele rezidentiale.

Sprijin pentru familiile adultilor cu handicap asistati în centrele rezidentiale

În prezent, obligatia de întretinere pentru adultii cu handicap asistati în centre se întinde pana la frati si surori, rudele în linie dreapta, sot si sotie.

Modificarea adusa prin actul normativ a restrans aceasta obligatie la sot si sotie, parinti pentru copii si copii pentru parinti.

Decizia a fost luata întrucat, în practica, s-au înregistrat cazuri în care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns sa fie executate silit pentru neplata acestei contributii.

Servicii sociale cat mai aproape de persoanele cu dizabilitati

O alta prevedere importanta a ordonantei de urgenta adoptate astazi are în vedere crearea de oportunitati de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidential (centre de zi, centre respiro si locuinte protejate) si pentru autoritatile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cat mai aproape de cetatean.

Legea actuala permitea doar directiilor generale de asistenta sociala si protectia copiilor (DGASPC) sa deschida astfel de servicii publice, nu si autoritatilor locale.

Mentionam ca o astfel de prevedere creeaza o oportunitate pentru primarii, si nu  obligatia de a înfiinta servicii.

Recunoasterea oficiala a limbajului mimico-gestual

Limbajul mimico-gestual va fi recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv.

Spre exemplu, persoanele cu deficiente de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la sustinerea examenului de bacalaureat, în contextul în care s-a constatat o rata foarte mica de promovare a acestuia, de catre persoanele din aceasta categorie, si anume de sub 1%.

În acelasi timp, masura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, în conditiile în care, în practica s-a constatat existenta mai multor regionalisme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yam Yam
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
Top