Kuhntop
Inchide
caransebes.ro -Programele Rabla CLASIC si Rabla PLUS au fost aprobate caransebes.ro -Programele Rabla CLASIC si Rabla PLUS au fost aprobate

Programele Rabla CLASIC si Rabla PLUS au fost aprobate. Populatia va putea accesa tichetele cel mai probabil la mijlocul lunii mai

25 Aprilie 2017

Viceprim-ministrul Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a aprobat prin Ordin programele Rabla CLASIC si Rabla PLUS, acestea urmand sa fie publicate în Monitorul Oficial.

Conform procedurii, a doua zi dupa publicare va fi emisa Decizia Presedintelui AFM prin care se va da startul primei etape a programelor: validarea producatorilor/dealerilor de autovehicule. Imediat dupa încheierea contractelor cu dealerii si afisarea listei cu acestia pe site-ul AFM, Rabla CLASIC si Rabla PLUS vor fi deschise populatiei pentru înscrierea si rezervarea locurilor. ”Estimam ca, pana la jumatatea lunii mai, populatia poate accesa unul dintre cele doua programe sau, concomitent, pe ambele. Anul acesta am decis ca startul sa fie mai devreme pentru ca exista o mare asteptare în piata, mai ales ca Programul din 2017 vine cu ecotichete care pot ajunge si la 10.000 de euro pentru masini electrice. Vorbim de un nivel ridicat al sustinerii achizitiei de astfel de autoturisme si comparabil cu cel practicat de state europene dezvoltate. Am crescut sumele, inclusiv pentru masinile hibrid electrice, de la aproximativ 1.000 de euro, cat era anul trecut, la aproape 5.000 de euro. Cred ca aceste tipuri de masini pot fi o solutie buna pentru aglomerarile urbane din Romania, pana cand vom construi o retea de alimentare a autovehiculelor pur electrice”, spune Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Prima de casare prevazuta în programul Rabla CLASIC pentru autoturisme mai vechi de 8 ani este de 6.500 lei si se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul nou, care genereaza maximum 130 g CO2/km. La aceasta se pot adauga un ecobonus de 1.700 lei, daca autovehiculul nou este hibrid, si un ecobonus de 1.000 lei, daca autovehiculul nou genereaza maximum 98 de g CO2/km.

Cat priveste participarea populatiei la programul Rabla PLUS, aceasta nu este conditionata de casarea si radierea unei masini uzate. Astfel, cei care vor sa-si achizitioneze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 de lei, iar cei care opteaza pentru unul electric hibrid de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei.

Cele doua programe pot fi cumulate, astfel încat o persoana poate beneficia atat de ecotichetul acordat pentru achizitia unui autovehicul electric pur/electric hibrid, cat si de prima de casare acordata prin Rabla CLASIC, doar în situatia în care beneficiarul caseaza si radiaza un autoturism mai vechi de 8 ani.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
Top