0 17 minute 3 ani

De-a lungul timpului, la Caransebeș au fost multe ședințe de Consiliu local în care s-au aruncat vorbe grele, ceea ce, la urma-urmei, e un lucru normal într-o democrație. În niciuna, însă, cel puțin în ultimii zece ani, nu s-au făcut atâtea acuzații grave cum s-au lansat în cea de vineri, 23 iulie, când președintele Sindicatului „Solidaritatea” din Spitalul Municipal de Urgență, Marius Posipal, și trei angajați de la Contabilitate l-au atacat deschis pe noul manager al unității medicale, Adrian Dumbravă.

Totul s-a petrecut la finalul ședinței, una oricum tensionată, dar din cu totul alte motive, atunci când liderul de sindicat Marius Posipal a rostit răspicat că „datorită mafiei pixurilor, datoriile spitalului cresc de la an la an”.

În continuare, Marius Posipal l-a întrebat pe primarul Felix Borcean când va avea loc un concurs corect pentru ocuparea funcției de manager al spitalului, fiindcă, de trei ani, sunt numiți doar directori interimari. City-managerul Florin Bogdea, care este și președintele Consiliului de Administrație al spitalului, a intervenit, spunând că un concurs în acest sens este programat pentru data de 30 august.

A fost momentul în care a intrat în scenă Maria Mălăescu, „încă angajat al spitalului”, după cum s-a exprimat ea, făcând referire la faptul că managerul Adrian Dumbravă și-a exprimat intenția de a externaliza Serviciul Contabilitate al unității medicale, situație în care angajații acestui compartiment și-ar pierde locurile de muncă.

„Am venit și acum trei ani și am anunțat fostul Consiliu local că la spital situația este foarte gravă. De trei ani, nu s-a întâmplat absolut nimic. Vă mulțumim pentru că ne-ați alocat bani, dar nimeni nu a urmărit cursul acestora. Noi, în calitate de executanți, nu am contestat până acum deciziile de numire a conducerii spitalului. Suntem conduși de o doamnă director economic care nu întrunește condițiile pentru această funcție. Nu este treaba noastră aceasta. Se fac însă plăți de sute de mii de lei cu documente false. Săptămâna trecută, am pus în mapa domnului manager documente, drept pentru care lucrez sub o continuă hărțuire. Luni, în 12 iulie, m-am prezentat la serviciu, iar această doamnă director, numită interimar printr-o a doua decizie neconformă cu legea, a lipit ușa biroului și nu m-a lăsat să intru. Eu nu am primit primă. A primit-o dl Daniel Isac, cu atribuții de «buldog». Pandemia eu am depășit-o! Vă rog din suflet să veniți, pentru că suntem amenințate că ne desființează. Nu putem așa! Ce se întâmplă în spitalul ăla? S-au plătit 56.000 de lei pentru ordin de plată fals, de către dna fost director economic Drăgoi”, a spus Maria Mălăescu.

Sunt acuzații extrem de grave, în sprijinul cărora contabila va trebui să aducă, la nevoie, și probe.

În plus, Maria Mălăescu a mai declarat că Adrian Dumbravă a venit în fața sigiliului „pus de o singură persoană” și a acuzat angajații că fură dosare, documente care însă „i-au fost aduse în cinci minute”.

„După o săptămână a declarat în presă că face «curățenia de primăvară». Așa se numește la domnul jurist Dumbravă casarea spitalului. Am documente prin care mi se dă dispoziție să fac casarea. Știți că noi, Contabilitatea, nu avem actul de inventariere? Că nu s-a finalizat inventarierea? Am ajuns să fim hărțuiți. Suntem două foste directoare. Pe vremea mea, spitalul avea conturile deblocate. Luați măsuri, vă rog din suflet, și nu-l lăsați, că-i vremelnic aici, și nu-i dați voie să ne desființeze, pentru că nici nu e legal. Am venit să vă atragem atenția”, a mai spus Maria Mălăescu.

George Rujescu, economist la spital, a intervenit în discuții, ca urmare a faptului că, în ședința de vineri, consilierii locali au aprobat suma de 1 milion de lei pentru investiții la unitatea medicală. „Vreau să știu dacă vi s-a adus la cunoștință faptul că la spital s-au pierdut recent 330.000 de lei, de la Casa de Sănătate, bani care vor fi decontați din contractul cu Casa, pe concedii medicale nefondate, ceruți ilegal de dna Drăgoi”.

Ana Ciortan, demisă de două ori, din funcția de director și din postul de economist la spital, dar care a câștigat în instanță procesul cu această instituție, a afirmat și ea că a fost demisă pentru că a îndrăznit să facă ce a făcut acum Maria Mălăescu. „Nu se suportă să se cunoască adevărul. Suntem singurii oameni care putem spune cum se cheltuiește banul public. Noi știm dacă o factură care ajunge în contabilitate are note justificative anexate sau nu. Sau dacă mai întâi vine factura și după aceea se încheie contractul. Nu există niciun control al banilor destinați spitalului, și când noi ieșim să spunem toate astea, suntem dați afară. Eu am fost dată afară. La prima întâlnire pe care am avut-o cu dl manager Dumbravă, mi-a zis așa: «O să fac tot ce ține de mine să privatizez Contabilitatea și o să vă dau afară, fiindcă am o firmă de avocatură, și o să vă dau afară de n-o să vă mai întoarceți niciodată». Astea sunt amenințări. De ce? Pentru că îndrăznim să spunem cum se cheltuieşte banul public. Știți ce proiect are dl manager pentru dezvoltarea spitalului? Noi nu știm. Pe noi nu ne-a invitat la mici și la bere. Noi suntem ăia care comentează… Știți că nicio gestiune din spital nu este reală, că nu «bate» cu ce este în contabilitate? Spitalul are milioane de euro datorie. Ce plan are dl manager? Cu noi nu discută… Vrea să ne vândă la fier-vechi bucată cu bucată?”.

George Rujescu a ținut să mai adauge că Adrian Dumbravă a declarat recent în mass-media că a scăzut datoria spitalului cu 700.000 de lei. „Vreau să dovedească public acest lucru, pentru că sunt niște situații cu plăți restante, cu arierate, care se dau la Ministerul Finanțelor, se raportează… Primăria are cunoștință de ele? Acolo se observă că nu a scăzut datoria, ținând cont  că, în ultima perioadă, nu am avut pacienți, nu am avut consumuri foarte mari la medicamente, materiale sanitare și alte consumabile care se folosesc în spital, și totuși datoriile au crescut de la lună la lună. În luna martie, când a venit dânsul, au fost 10,4 milioane de lei datoriile, în luna aprilie au fost 10,7 milioane de lei, în luna mai au fost 11,1 milioane de lei, iar în luna iunie au stagnat la 11,1 milioane. Dânsul a spus că le-a redus cu 700.000 de lei…”, a mai spus George Rujescu.

Marius Posipal a vorbit și despre primele care s-au acordat la spital și a cerut consilierilor locali să solicite de la ANAF salariile de anul trecut ale conducerii spitalului, acolo apărând exact aceste sume.

Prezent în sală, pensionarul Dumitru Matei, pentru care „problema spitalului a fost o problemă de viață”, a spus că unitatea medicală nu este a primarului, nici a partidelor politice, ci a celor care au nevoie de ea. „Spre deosebire de afirmaţia dlui manager, conform căreia acest spital nu va avea niciodată beneficii, vreau să-i spun că spitalul este o unitate de sănătate care produce sănătate. Nu vinde materiale de construcţii, să aibă beneficii. Constat că în acest spital este o infecţie generalizată. Domnul manager încearcă să-l trateze cu deodorante. Adică dânsul, în loc să încerce să îmbunătăţească condiţiile inumane pe care le reclama aici, ce-a făcut? Dă prime, şi la cine? La nişte «cadriste» (de la Resurse Umane – n.r.) care sunt informatoarele lui. Ba, mai mult, îşi amenajează birouri. Dânsul confundă spitalul cu o firmă privată de-a lui, pe care a avut-o. Nu se potriveşte”, a adăugat Dumitru Matei.

În calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie al spitalului, Florin Bogdea i-a sugerat Mariei Mălăescu ca, dacă acolo există ilegalităţi, sunt instituţii care pot clarifica aceste lucruri şi, prin urmare, să se adreseze acestora.

„Eu am venit în permanenţă să vă ajut acolo, cu tot ce s-a putut. Pe managerii care mi-au cerut ajutorul am venit şi i-am ajutat, cu dl primar, cu Primăria. Noi, prin Primărie, tocmai de aceea încercăm să vă ajutăm, fiindcă aveţi conturile blocate, şi încercăm să facem aceste investiţii, ca să vă ajutăm. Şi prin proiectul pe care îl facem acum, şi cu fluidele medicale, chiar şi cu spitalul modular, încercăm să vă ajutăm. Dar dacă dumneavoastră, acolo, sunteţi în permanenţă într-o luptă, lucrurule nu duc la bine. Trebuie să resetăm o dată Spitalul municipal, să-l aducem la zero, şi să încercăm să facem ceva pentru cetăţeni, pentru că ei au de suferit”, a mai sus Florin Bogdea.

Când i-a venit rândul să răspundă torentului de acuzaţii, Adrian Dumbravă a spus că i-a solicitat primarului Felix Borcean să convoace o şedinţă dedicată spitalului.

„La precedenta şedinţă, am promis că o să fac un raport, sunt trei luni de când sunt manager, nu din martie, ci din aprilie, şi am o viziune asupra spitalului. Nu am niciun parti-pris cu nimeni, şi singurul departament care face show, cum aţi văzut, este cel de contabilitate, din prima zi. Pe doamna director financiar am găsit-o acolo, nu este numită de mine, şi, ca şef de departament, este clar că eu cu dânsa discut problemele de contabilitate, nu cu angajaţii, pentru că trebuie să respect o ierarhie. Toate situaţiile pe care noi le dăm vizavi de balanţe, de cifre, pe care eu le-am lansat, sunt cifre verificate, sunt balanţe depuse la toate instituţiile, nu sunt scoase din burtă, sunt cifre pe care tocmai aceşti tovarăşi mi le-au dat, din departamentul lor. Îi răspund dlui Matei – primele de anul trecut au fost în sumă de 75.000 de lei, plus-minus ceva acolo, după virgulă. Tot dv. m-aţi mai întrebat ceva. Daţi-mi voie să fac ce vreau cu banii mei! Sunt banii mei cei cu care am mobilat câteva birouri, nu doar pe al meu, sunt bani personali. Am voie?”.

Adrian Dumbravă a mai spus că a scos peste 15.000 de euro din buzunarul propriu, pentru toate secţiile spitalului.

„Eu continui să spun acelaşi lucru: spitalul este într-o situaţie aproape dezastruoasă şi există riscul ca el să fie închis. Am solicitat şi am făcut cât am putut să diminuăm cheltuieli, salarii şi oameni. Am avut numai opoziţie de la lideri de sindicat. Sunt dovezi. O să vedeţi că se va ridica autorizaţia de funcţionare, şi va fi cea mai bună soluţie în conjunctura de-acum, în detrimentul pacienţilor, pentru o perioadă, pentru că va fi o altă organigramă. În momentul în care îţi ridică autorizaţia de funcţionare, îţi ia şi finanţarea. Ai termen trei sau şase luni. Oamenii îşi vor pierde locurile de muncă, dar îi vom angaja din nou, pe cei mai buni. Cum spunea dl Bogdea, în 2015, spitalul avea un grad de ocupare de 85-90 la sută din paturile disponibile, în medie peste 300 de pacienţi pe zi, cu 390 de angajaţi. Am ajuns, în pandemie, să avem 130 de paturi COVID, aşa a fost legea, şi avem 470 de angajaţi pentru 130 de paturi, reţineţi! Şi s-au mai angajat încă 80 de oameni. Nu pot să merg aşa! Sigur, când iei măsuri care dor, oamenii ţipă. Este în perspectiva mea, şi o spun public, la şedinţa dedicată spitalului, pe care o vom face, dacă se poate, în 3 sau 4 august, vă voi da din timp toate cifrele pe care le am, oficiale, şi strategia, şi împreună decidem ce facem cu spitalul. Privind strategia mea, ideea este ca acest serviciu de contabilitate să fie externalizat, nu la o firmă de-a mea, va fi o licitaţie… Departamentul este dezordonat. Avem opt contabili, economişti, pentru acest spital. Din cauza fricţiunilor dintre ei se întâmplă toate astea, şi probabil au prea puţin de lucru, de-aceea se dedau la fel de fel de lucruri. Va trebui să luăm măsurile care să eficientizeze spitalul. Acesta este dezideratul meu”, a mai spus Adrian Dumbravă.

După şedinţă, primarul Felix Borcean şi managerul spitalului au susţinut o conferinţă de presă comună.

„Domnul Adrian Dumbravă este un manager în care am încredere. Oricum, spitalul n-a fost lăsat de izbelişte nici în perioadele în care n-au fost neapărat managerii pe care mi i-am dorit, dar nici eu nu eram primar la vremea respectivă. Aşa cum spunea şi dl Dumbravă în şedinţa de Consiliu local, în momentul în care se preconizează a se lua nişte măsuri care trebuie luate, pentru că a fost o perioadă de creştere – este ca şi aluatul, îl laşi să dospească – s-au angajat foarte multe persoane care, cred, au tras nădejde că vor rămâne în spital. Sunt anumiţi angajaţi, cum sunt cei care s-au discreditat astăzi în faţa Consiliului local şi a întregii comunităţi, care cred că, dacă ţipă în gura mare şi au tot felul de manifestări de isterie, impresionează şi chiar îşi impun punctul de vedere. Atât eu, cât şi Adrian Dumbravă am tăcut, fiindcă nici nu avea rost să intrăm în discuţii cu astfel de personaje care, îmi menţin afirmaţia, nu au ce căuta în administraţia publică, pot face orice muncă, dar nu într-o instituţie publică, pentru că însuşi comportamentul lor le descalifică. Eu nu iau măsuri la spital, singura măsură este numirea unui manager, şi de-acolo sigur că managementul îşi duce munca aşa cum crede de cuviinţă şi răspunde pentru măsurile pe care le ia”, a spus Felix Borcean.

Întrebat dacă intenţionează să participe la concursul pentru postul de manager al spitalului, Adrian Dumbravă a răspuns că încă mai stă de vorbă cu primarul municipiului şi, în funcţie de bugetele discutate pentru anul acesta şi pentru cel viitor, „este posibil să avem continuitate şi eu să particip la concurs”.

Adrian CRÂNGANU