Kuhntop
Inchide
caransebes.ro -Copiii diagnosticati cu sindromul Down vor beneficia de însotitor caransebes.ro -Copiii diagnosticati cu sindromul Down vor beneficia de însotitor

Ordinul a fost semnat. Copiii diagnosticati cu sindromul Down vor beneficia de însotitor

28 Februarie 2017

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog si ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, au semnat marti, 28 februarie, ordinul de modificare si completare a Anexei nr. 1 a Ordinului 1306/1883/2016, pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilitati în grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora.

Modificarea si completarea actului normativ mentionat a fost realizata ca urmare a multiplelor sesizari adresate atat Ministerului Sanatatii, cat si Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, de catre asociatii de parinti ai copiilor diagnosticati cu afectiuni genetice grave, precum sindrom Down, fibroza chistica, epidermoliza buloasa. Reprezentantii Ministerului Sanatatii împreuna cu reprezentantii Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si cei ai comisiilor din specialitatile  genetica, pediatrie, pneumologie, neurologie pediatrica si psihiatrie pediatrica ale Ministerului Sanatatii au reanalizat criteriile prevazute în  Ordinul nr. 1306/1883/2016, care restrictionau accesul unor copii cu boli genetice grave la asistenta permanenta acordata de un asistent personal/însotitor. Astfel, în urma aprobarii actului normativ de astazi, au fost modificate si completate criteriile pentru încadrarea în grad de handicap grav a urmatoarelor afectiuni din categoria bolilor genetice, respectiv sindrom Down, fibroza chistica si epidermoliza buloasa, astfel încat sa fie mentinute drepturile pe care acesti copii le-au obtiunut anterior. În ceea ce priveste încadrarea în grad de handicap grav a copiilor diagnosticati cu sindromul Dravet, mentionam faptul ca aceasta afectiune este una neurologica cu determinare genetica si, astfel, criteriile sunt mentionate la capitolul I - boli neurologice, din Ordinul 1306/1883/2016 (care au fost si raman în vigoare), unde se precizeaza ca epilepsiile rezistente la tratament, sindromul Dravet si sindroamele epileptice cu crize epileptice zilnice sau mai mult de 3 crize/saptamana sunt considerate cu afectare functionala completa si se încadreaza în gradul de handicap grav, ceea ce implica dreptul la însotitor permanent. Documentul semnat marti va fi publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, partea I si va produce efecte de îndata.

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
Top