0 4 minute o lună

Despre Lia Jompan, soția și tovarășa de-o viață a cunoscutului muzicolog de la Marga, Dumitru Jompan, am scris ultima oară în martie anul trecut, în luna în care am și publicat reportajul despre colecția sa de păpuși, adunate pe un perete vreme de 30 de ani.
De azi, cea care dădea numele locului în care cei doi soți și-au trăit o mare parte a vieții – „Vila Lia” – nu mai e…
„Astăzi, după 67 de ani de conviețuire, prea buna mea soție și marea mea iubire Lia se îndreaptă spre înaltul cerului, lăsând în urmă familia, prietenii și elevii pe care i-a iubit atât de mult. Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a scris pe pagina sa de socializare cel care s-a identificat de-a lungul vieții cu Corul din Marga, dirijorul Dumitru Jompan.
Aurelia Jompan s-a născut în comuna Ohaba-Bistra, în data de 12 mai 1939. Tatăl ei era nepotul episcopului Valeriu Traian Frențiu. A plecat în război, loc de unde nu s-a mai întors. După numai un an de la acest trist eveniment, s-a prăpădit și mama ei.
Între timp, se mutaseră cu toții la Caransebeș, Lia fiind luată în grijă de o mătușă și de un unchi.
A urmat toate treptele de școlarizare, încheind cu Școala Normală de Învățători.
În anul 1957 a fost numită învățătoare în comuna Marga, unde s-a căsătorit cu colegul ei Dumitru Jompan.
Înțelegându-i talentul și pasiunea pentru muzică, s-a înscris în corul pe care îl dirija acesta și l-a sprijinit mereu în realizarea activităților cultural-artistice, determinându-l să urmeze cursurile Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, apoi pe cele doctorale în domeniul muzicologiei, ajungând astfel profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Caransebeș.
Vreme de 12 ani, cei doi au trăit în Caransebeș, Dumitru Jompan fiind profesor și la Seminarul Teologic „Ioan Popasu”, dar și dirijor al mai multor coruri din oraș.
Cei doi soți au devenit personalități marcante ale acestui spațiu și timp, reușind să trezească în românii din regiunea Graniței bănățene interesul pentru cultură și artă, deschizând noi căi în cercetarea patrimoniului bănățean, fiind autori a numeroase lucrări care înfățișează trecutul și tradițiile județului Caraș-Severin.
Citându-l pe marele poet Lucian Blaga, Dumitru şi Aurelia Jompan susțineau că „Veșnicia s-a născut la sat”. În acest spațiu mirific au cunoscut, până în cele mai ascunse detalii, toate elementele de cultură rurală. Amândoi au fost crescuți în mediul rural, acest lucru marcându-le viața într-un mod pozitiv. Copilăria pe care au avut-o le-a influențat viitorul, cei doi trăindu-și viața pentru a-i ajuta pe ceilalți.
Înmormântarea va avea loc miercuri, 11 decembrie, la ora 13, la cimitirul din Marga.
Redacția