Luni, 1 iulie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Caraș-Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraș-Severin, au pus în aplicare 7 mandate de percheziție domiciliară, la persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de contrabandă, constând în colectarea, deţinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia. În sarcina uneia dintre persoanele în cauză s-a reținut și comiterea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Din cercetările efectuate a reieșit că, pe parcursul anului 2024, în județul Timiș ar fi fost constituit și ar fi acționat un grup infracțional organizat, specializat în contrabanda cu ţigarete, constituit pe două paliere, de aprovizionare și de distribuție, ne-a informat Alina Boeru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin.
Din probatoriul administrat a reieșit faptul că trei bărbați, sprijiniți de alte persoane, s-ar fi aprovizionat cu țigarete de contrabandă, urmând ca acestea să fie distribuite fie de la locațiile de depozitare, fie în anumite locuri de întâlnire, prin predare personală.
În urma celor 7 de percheziții domiciliare efectuate în data de 1 iulie, au fost descoperite și ridicate peste 5.250.000 de țigarete fără timbru fiscal, estimate la peste 750.000 de euro (ascunse într-un imobil și o remorcă frigorifică), 48 de cartușe calibrul 9 mm, precum și alte mijloace de probă.
La aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reținerea a două persoane, iar astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă acestora, pentru 30 de zile.
„Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic și Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Caraș-Severin, ai Poliției Municipiului Reșița, Poliției Municipiului Caransebeș, Poliției Orașului Bocșa și cei ai Serviciului Criminalistic din cadrul I.P.J. Timiș.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul IPJ Caraş-Severin.
Bogdan NAUM