În cadrul şedinţei Consiliului local de la sfârşitul lunii noiembrie, Marian Corduneanu a adus în discuţie starea în care se găsesc căile de acces din Piaţa de vechituri a Caransebeşului.
Prezentă în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei, şefa „Pieţei Gugulanilor”, Luminiţa Verdeş, a răspuns că acolo este vorba despre o suprafaţă foarte mare, respectiv 11.000 de metri pătraţi, iar datorită faptului că reparaţiile se fac pe principiul autofinanţării, pe care funcţionează acest serviciu, ele nu s-au putut realiza, preţul fiind foarte ridicat.
„Anul acesta, din încasările pe care le-am avut la parcări am făcut cele două trotuare, adică partea stângă de pe Strada Avram Iancu cu Piaţa Lemnelor, şi partea dreaptă. Acestea au fost prinse ca şi reparaţii şi le-am şi realizat. A fost o sumă destul de mare. Chiar am vorbit cu o societate, aceasta ne-a adus nişte piatră tăiată, şi s-au umplut acele gropi pline cu apă, pe care le-am văzut şi eu. Pe viitor, Piaţa de vechituri va fi prioritară pentru noi, vom vedea ce e de făcut aici. Problema e că ea s-a extins, nu e chiar atâta lume, dar este plin până la Parchet. Avem şi mese acolo, dar fiecare vrea să-şi vândă marfa din rulotă sau din microbuz, şi atunci e normal că suprafaţa este atât de mare şi, fireşte, şi costurile sunt mari. E foarte uşor să spunem să facem, dar din ce bani? Repet, piaţa se autofinanţează, iar din încasările parcometrelor, aşa cum am spus, am făcut trotuarele, şi mai avem de făcut. Dar piaţa este curată, se menţine, cât de cât, în condiţiile impuse de lege”, a spus Luminiţa Verdeş.
Problemele, a adăugat ea, sunt şi legate de anotimp, ele începând din momentul în care la Caransebeş au fost inundaţii.
În discuţie a intervenit şi Valentin Dascălu, consilierul social-democrat explicând că, în Piaţa de vechituri, se poate pune doar piatră şi balastru, fiindcă obiectivul se află în albia inundabilă, care e administrată de Apele Române.
„La o asemenea suprafaţă, costul ar fi foarte mare. Eu am cerut oferte de la câteva firme, şi numai tasarea solului, la suprafaţa de 11.000 de metri pătraţi, ar fi peste 800.000 de lei. Dar când vin inundaţiile, se ştie cum e malul Sebeşului, se duce lucrarea pe Apa Sâmbetei… Noi facem toate astea din încasările pieţei, vă rog să înţelegeţi asta”, a adăugat Luminiţa Verdeş.
Ea a mai precizat că, recent, a purtat o discuţie pe această temă cu primarul Felix Borcean, care a pus problema închiderii Pieţei de vechituri în acest sezon, dar s-a ţinut cont că aici vin mulţi vânzători, cu cereale şi cu marfă second hand, şi acest lucru a cântărit greu în luarea deciziei de a o ţine în continuare funcţională. Oricum, a adăugat Luminiţa Verdeş, o parte a problemelor a fost deja remediată şi i-a invitat pe consilieri la piaţă pentru a se convinge de acest lucru. (Foto: Roland Liviu Băran)
Sonia BERGER