0 3 minute 3 ani

Pandemia de Covid-19 a mai făcut o victimă. Astăzi a încetat din viaţă, la vârsta de 75 de ani, cunoscutul jurnalist Doru Dinu Glăvan, cel care  a fost preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. A fost, de asemenea, mentorul mai multor generaţii de gazetari, mulţi dintre aceştia activând şi astăzi în presa cărăşeană.

„De la începutul anilor ’60, a scris în presa locală şi regională, iar din 1965 a fost corespondentul ziarului «Sportul popular». A devenit cronicar sportiv al Postului de Radio Bucureşti şi apoi Reşiţa, şi al «Gazetei Sporturilor», transmiţând de la diverse competiţii din ţară, dar şi ca trimis special la Campionatele şi Cupele mondiale de atletism, nataţie şi gimnastică, desfăşurate în Europa, America, Asia şi Australia, şi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo.

Din 1996, de la înfiinţare, a condus, până la pensionare, Postul Public de Radio Reşiţa. Tot sub conducerea sa, în acei ani au fost editate mai multe cărţi de referinţă pentru cultura acestui spaţiu, dintre care menţionăm două volume ale unui dicţionar sugestiv intitulat «Memento, evenimente şi personalităţi ale Banatului istoric». Ca urmare, în anii cât a fost redactor-şef la Postul de Radio Reşiţa, a fost răsplătit cu numeroase premii şi distincţii, dintre care, în 2005, prin Autoritatea Convenţiei Uniunii Culturale a SUA, i-a fost acordat Premiul Internaţional pentru Pace, pentru activitatea în slujba societăţii pentru consolidarea democraţiei în societate, iar în 2007, la Uzdin (Serbia), i s-a acordat titlul de Cetăţean de onoare al localităţii, între altele, pentru «…slujirea limbii, spiritului şi a unirii cugetului umanist şi românesc»”, a scris despre el un alt jurnalist, Titul Crişciu.

Cariera sa de jurnalist s-a întins pe o perioadă de 50 de ani în slujba Postului public de radio. Din 2012, Doru Dinu Glăvan a preluat conducerea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Sonia BERGER