0 12 minute 2 săptămâni

M-am înscris în Partidul Național Liberal și în Alianța Civică în anul 1990. Este adevărat că eram oarecum contra curentului, dar credeam cu sinceritate și devotament în forța liberală. Am început de jos, în partid, am crescut în același timp cu el și am reușit să formez în județ o filială puternică, cu un număr mare de primari și consilieri, președinte de Consiliu Județean, aleși, liberali. Am vrut întotdeauna ce este mai bun atât pentru Caransebeș, orașul unde am fost primar 12 ani, cât și pentru județul meu, Caraș-Severin, ca prefect, senator sau ministru.
Ca prefect al anului 2000, îmi aduc aminte cu plăcere de faptul că în mandatul meu am deschis ușa principală a prefecturii, care era blocată pentru cetățeni, am adus tineri zilnic la prefectură ca să vadă că prefectul este un om normal, provenit dintre oameni, am venit cu serviciile publice către cetățeni și am deschis oficii prefecturale la Oravița și Caransebeș. Am gestionat situații de urgență complicate, cum a fost tragedia exploziei blocului de la Oțelu Roșu, am organizat alegeri transparente, corecte și democratice în anul 2000. Nu în ultimul rând, am restituit toate proprietățile funciare proprietarilor de drept și am luptat și oprit braconajul și contrabanda pe Dunăre.
Ca primar, am pus umărul alături de episcopul Lucian la împlinirea visului lui Miron Cristea – primul Patriarh al României plecat din scaunul episcopal din Caransebeș, și anume finalizarea Catedralei „Învierea Domnului” și am ajutat concret la construirea unor biserici noi, cum sunt cele din cartierele Pipirig și Cazărmii. Am construit sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru”, galeria de artă „Corneliu Baba”, cinematograful 3D „Luna” şi am realizat parcuri de sculptură în lemn, marmură, andezit și travertin. Municipiul nostru, în mandatele mele de primar, a devenit un pol cultural naţional și internaţional. De asemenea, am reușit să finalizăm pasajul de la Balta Sărată, să începem și finalizăm centura de ocolire a orașului. Am renovat Primăria Caransebeș, Liceele „Traian Doda” și „C.D. Loga”, Școala de muzică, ștrandul, am făcut puntea suspendată de 63 m din Teiuș, am reabilitat Dâlma, stadionul de fotbal și am construit în Teiuș Biserica de lemn și Orășelul Copiilor.
Pentru iubitorii de sport, revenirea echipei de fotbal în Liga secundă și a celei de volei în Divizia A au fost momente de mândrie și împlinire. Realizarea stației noi de epurare, a uzinei noi de apă, începerea modernizării și extinderii rețelelor de apă și canal, achiziția de echipamente de radiologie noi la spital, transport public modern și gratuit cu autobuze și microbuze noi, modernizarea colectării deşeurilor menajere cu autogunoiere noi, reabilitarea străzilor și trotuarelor, extinderea Pieței Gugulanilor, locuri de joacă noi, iluminatul public și cel ornamental pentru monumente istorice, patinoarul și iluminatul de sărbători, ridicarea Arcului Împăcării, înființarea unei filiale a Aeroclubului României și a unei Unități militare de aviație a MAI pe aeroport, sau fluidizarea circulației rutiere din oraș prin semaforizare și sensuri giratorii, sunt doar parte din amintirile mele frumoase din cei 12 ani de primar.
Dezvoltarea Municipiului Caransebeș în cele trei mandate, crearea celor mai multe locuri noi de muncă după Revoluția din 1989, cât și aprecierile primite pentru un oraș trist care s-a transformat într-un oraș modern sunt dovada concretă a faptului că împreună cu toți caransebeșenii am reușit atunci să facem o Lume mai bună. Cu voturile și încrederea cărășenilor, în anul 2016, am ajuns în Parlamentul României, ca Senator în Circumscripția 11 Caraș-Severin. Am avut și aici o activitate susținută, fie ca secretar al Senatului României ori ca Președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, contribuind la decizii importante pentru România. Aș putea enumera multe dintre demersurile mele din Parlament și, chiar dacă sunt doar niște cifre, ele însumează multă muncă, implicare, atitudine și respectarea jurământului depus de către senatorul liberal din Banatul de Munte. Cred că efectele multora le-ați simțit cu toții, aici în Caraș-Severin, de la inițiativa mea legislativă pentru copiii fără copilărie, venită în sprijinul deportaților, până la efectele pensionării cu doi ani mai devreme pentru cărășenii din zone poluate de minerit și siderurgie. De la certitudinea aducerii conductei de gaz în județ, la demararea procesului de finanțare și construire a unui nou drum expres in judeţ.
Ca ministru al Afacerilor Interne din luna noiembrie 2019, am desecretizat Dosarul 10 August și am organizat într-un mod transparent și democratic trei rânduri de alegeri: prezidențiale, locale și acum parlamentare. Am fost primul ministru al Afacerilor Interne care a deschis, după 30 de ani din 1989, fostul sediu al Comitetului Central al PCR pentru toți revoluționarii și cetățenii care au dorit să viziteze clădirea de unde a început Revoluția din Decembrie. Atunci s-au alocat prin guvern primele sume pentru drumul expres Lugoj – Craiova și pentru noul stadion Dinamo, am susținut finalizarea magistralei noi de gaze naturale în zona Herculane și schimbul de teren între Romsilva și Primăria Reșița pentru domeniul schiabil Semenic.
Am finalizat și proiectul de Reformă al MAI după o largă consultare publică, proiect ce va fi promovat imediat după alegerile parlamentare. Totodată, la grea încercare ne-au pus și inundațiile din vara lui 2020, reușind să intervenim în mod operativ și să acordăm despăgubirile în timp record. Am dotat cu echipament și tehnică de intervenție toate structurile operative ale ministerului (7.082 de autospeciale, am înlocuit cu tehnologie nouă cele 25.000 de pistoale vechi, am cumpărat pentru protecție și 7.513 de veste antiglonț, antiînjunghiere, maiouri, căști, scuturi și multe alte lucruri la fel de importante). Am reușit achiziția primelor 6 elicoptere mari (3 de uscat și 3 de intervenție maritimă) care au intrat în dotarea MAI, și cel SMURD de la Caransebeș, care acum salvează zilnic vieți în Banatul de Munte. Am înființat Poliția Siguranță Școlară și Poliția Animalelor, intrând și România în rândul statelor cu normalitate în acest domeniu. Totodată, am continuat zilnic războiul contra fenomenului criminogen.
Am organizat alături de instituțiile cu atribuții în acest domeniu – „Ziua Z” de luptă împotriva infracționalității. Data de 11.11 va rămâne un record pentru Ministerul Afacerilor Interne, fiind executate simultan peste 600 de misiuni operative pentru distrugerea rețelelor de interlopi și răufăcători. Ca ministru am gestionat o situație unică, Starea de Urgență generată de infecțiile cu noul Coronavirus, cea mai mare provocare pentru mine și pentru noi toți. Niciun ministru de Interne nu a mai avut de înfruntat o asemenea situație. Nu au fost proceduri de acțiune și nici manuale de bune practici. Cred că am reușit să demonstrăm că, deși am pornit cu stocuri 0 (zero), am luat cele mai bune măsuri, iar la finalul Stării de Urgență România avea printre cele mai puține cazuri de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori din Europa. Cu ajutorul tuturor românilor, cei care au fost eroii acelor zile de mobilizare națională, am înfruntat cu succes noul Coronavirus și chiar am oferit sprijin și altor state în combaterea pandemiei, precum Italia, Moldova, Spania, Lituania, Macedonia de Nord și Muntenegru, primind aprecierile partenerilor internaționali.
Ca senator, am avut inițiative legislative importante, precum cele legate de lupta împotriva cancerului sau a traficanților de droguri, am susținut guvernul și miniștrii liberali, toate localitățile județului prin implementarea programului liberal „Anghel Saligny”. În acest mandat am avut și funcţia de vicepreședinte al Senatului și vicepreședinte al Comisiei pentru Politică Externă. În prezent sunt președintele Comisiei parlamentare comune pentru controlul Europol și preşedintele Grupului de prietenie România – Lituania din Senatul României.
Activitatea mea depusă în toate funcțiile deținute o vor judeca românii și istoria, atunci când lucrurile se vor mai așeza. Nu știu, deocamdată, ce îmi rezervă viitorul, pentru că acesta depinde de toți compatrioții care vor veni să voteze la sfârșitul acestui an pentru o Românie sigură și prosperă, de încrederea și de votul acordat pentru un nou mandat de deputat. Ceea ce vă pot însă promite, este că eu îmi voi face în continuare datoria cu dragoste față de oameni și de țară, oricând și oriunde!
În noul mandat parlamentar vrem să formăm un Guvern de dreapta în jurul PNL și să implementăm Programul de Guvernare PNL, care susține clasa de mijloc, fermierii, capitalul autohton, cota unică de impozitare și reducerea taxelor statului, încurajează tinerii, ajută pensionarii, educația, cultura și sănătatea, sportul de performanță și turismul. Nu în ultimul rând, este prioritară siguranța cetățeanului și stoparea consumului de droguri.
Vrem o țară sigură și prosperă, un Guvern PNL care să dezvolte infrastructura și investițiile, să mărească locurile de munca bine plătite, să ne putem aduce compatrioții acasă și să creștem calitatea vieții pentru toți românii.
„Politica îţi poate da din când în când satisfacţii şi onoruri, dar pentru un om iubitor de ţară şi conştient de răspunderile sale, politica este un şir neîntrerupt de griji şi jertfe, un drum pe care eşti sortit să culegi mai multă nedreptate decât răsplată”, sunt ideile unui mentor liberal, Ion I.C. Brătianu, pe care le port în suflet în fiece clipă.
Este o vorbă înțeleaptă care spune, eu sunt pentru că sunteți voi! Țara, Biserica, Tradiția ne-au făcut ceea ce suntem – ROMÂNIA!
Comandat de: PNL Filiala Caraș-Severin, CMF: 11240002