0 2 minute 2 ani

Titlurile care anunță cu surle și trâmbițe faptul că Olanda ar putea să nu voteze aderarea României la Schengen în Parlamentul European nu fac altceva decât să adâncească o criză și să cultive mișcări extreme de dispreț între cele două popoare.

Observăm cu toții faptul că un conflict nu remediază absolut nimic, din contră, aduce doar deservicii și crize după crize.

Soluția este întotdeauna comunicarea, dialogul continuu pe căi diplomatice și guvernamentale, dar mai ales transmiterea unui sentiment de încredere.

Declarațiile belicoase de jignire nu vor aduce altceva decât perpetuarea sentimentului de neîncredere.

Suntem într-un punct extrem de sensibil pentru Europa, iar o Europă dezbinată nu înseamnă altceva decât fragilitate, care mai apoi va sădi haos.

Fac un apel deschis la temperarea discursurilor și la mai mult tact concentrat pe soluții palpabile și concrete.

Suntem în linie dreaptă pentru a îndeplini acest obiectiv, iar cuvintele pe care alegem să le folosim, împreună cu acțiunile pe care le vom întreprinde, vor cântări foarte mult pentru un viitor comun.

Stimați colegi din Parlamentul Olandez,

România merita să fie în Schengen încă de acum mulți ani și știu ce spun, pentru că am avut onoarea să fiu Ministrul Afacerilor Interne în cea mai dificilă perioadă prin care au trecut și Olanda și România (2019-2020).

Uniunea Europeană trebuie să fie și să rămână unită, mai ales acum, în fața unor provocări care ne pot pune în pericol pe toți la un loc și pe fiecare națiune în parte.

Senator Ion Marcel Vela, Președintele Comisiei Speciale Comune de Control Parlamentar Specializat al Europol