0 3 minute 8 luni

În urmă cu câteva minute, la ora la care în Senatul României încă se dezbătea noua lege a pensiilor, senatorul Marcel Vela a postat un mesaj pe pagina sa de socializare. Redăm, în continuare, textul scris de preşedintele PNL Caraş-Severin.

„PNL susține reforma sistemului de pensii din două mari motive:

În primul rând, pentru că acest lucru înseamnă un sistem de pensii mai echitabil, în care românii urmează să primească pensii potrivit contribuțiilor.

În al doilea rând, pentru că reforma pensiilor este jalon în PNRR de care depinde finanțarea din acest program.

  • Noi, liberalii, am susținut de fiecare dată creșterea sustenabilă a pensiilor. Am demonstrat acest lucru în cei trei ani de guvernare liberală 2020-2022, când pensiile au crescut cu aproximativ 40%.
  • Astfel, PNL a adus punctul de pensie de la 1.265 lei, cât era în anul 2020, până la 1.785 lei, cât este în prezent. Aceste majorări au fost făcute tocmai pentru că am avut grijă să calculăm foarte atent ce se poate și ce nu se poate din punct de vedere bugetar.
  • Totodată, în cadrul ședinței Coaliției, odată cu discuția pe noua Lege a pensiilor, PNL a insistat pe câteva aspecte importante.
  • Astfel, PNL a insistat ca bugetul pentru anul viitor, pe lângă majorarea sustenabilă a pensiilor, să aibă în vedere alte două priorități din perspectiva PNL:
  • Continuarea investițiilor publice, întâietate având banii care vor fi alocați celor trei mari linii de finanțare: Programul Național «Anghel Saligny», Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și proiectele derulate prin Compania Național de Investiții (CNI).
  • Alocarea de fonduri adecvate pentru dezvoltarea serviciilor publice fundamentale, cum sunt Sănătatea și Educația. Cele două domenii sunt esențiale pentru dezvoltarea României.
  • Un alt punct agreat la nivelul Coaliției și pentru care PNL a militat constant este combaterea evaziunii fiscale.
  • În acest sens, PNL și PSD au agreat să depună un proiect de lege pentru combaterea evaziunii fiscale.
  • De asemenea, ministrul de Finanțe a anunțat deja că va prezenta săptămâna aceasta, în Guvern, pachetul de măsuri privind digitalizarea ANAF, al cărei scop este o colectare mai eficientă a veniturilor bugetare, respectiv combaterea evaziunii.
  • De altfel, combaterea evaziunii fiscale trebuie să fie o prioritate a Guvernului, având în vedere deficitul bugetar și nevoia de a asigura finanțarea pentru investiții, servicii sociale și pensii de anul viitor.

PNL susține și votează noua creștere sustenabilă a pensiilor!”.

Bianca METEŞ