0 4 minute 2 ani

În cadrul şedinţei din data de 29 decembrie a Consiliului local, aleşii caransebeşeni au trebuit să se pronunţe în privinţa proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului anual de evoluţie a tarifelor, conform rezultatelor analizei cost-beneficiu, pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în Caraş-Severin, în perioada 2014-2020.

Conform strategiei întocmite de Aquacaraş, tariful iniţial, de 4,83 lei/mc de apă, ar urma să se majoreze cu 18% în 2022 şi 2023, cu 16% în 2024, cu 5% în 2025, şi cu câte 3 procente în 2026 şi 2027, în timp ce, în cazul canalizării, tariful iniţial de 3,05 lei/mc ar creşte cu câte 20% în primii trei ani, cu 10% în 2025 şi cu câte 3,5% în 2026 şi 2027.

Acelaşi proiect de hotărâre fusese respins cu două săptămâni mai devreme, consilerii locali invocând mai multe motive, printre care şi faptul că  tariful este prea mare pentru calitatea apei furnizate, sau criticând atitudinea celor de la Aquacaraş faţă de Consiliul Local Caransebeş, niciun reprezentant al societăţii nefiind prezent la şedinţe pentru a explica în ce constă această strategie.

Între cele două şedinţe, preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, a explicat pe reţelele de socializare de ce este neapărat nevoie ca acest proiect să fie aprobat de aleşii municipali: obţinerea finanțării de către Aquacaraș pentru proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în 13 localități din județ.

În cadrul şedinţei din 29 decembrie, viceprimarul Felician Pasere a vernit cu un amendament, conform căruia tarifele să nu se majoreze aşa cum prevede planul operatorului judeţean de apă şi canalizare.

Dan Basaraba, managerul de proiect, prezent la şedinţă şi care a trebuit să suporte un adevărat tir încrucişat de întrebări puse de consilieri, a explicat că formula de calcul pentru proiecția de majorări de prețuri a fost stabilită printr-o Hotărâre de guvern, și nu de către Aquacaraș, adăugând că, pentru a se putea semna contractul de finanțare, este nevoie de hotărârile de Consiliu local din toate cele 13 localităţi, deci şi a celui caransebeşean.

Arin Ispas, președintele PNL Caransebeș, prezent la ședință în calitate de membru în Consiliul de Administrație al Aquacaraş, a spus că, dacă proiectul nu va fi aprobat, municipiul riscă pierderea unei finanțări de 24 de milioane de euro în infrastructura de apă și canalizare.

La rândul său, primarul Felix Borcean a întrebat de ce mai e nevoie de acordul consiliului pentru planul tarifar, atâta timp cât operatorul majorează tarifele cu de la sine putere, fără a cere acordul municipalității.

Dan Basaraba a explicat, pe scurt, că, pentru Caransebeş, proiectul înseamnă 30 de kilometri de rețea de apă reabilitați, extinderea cu 6,7 kilometri a rețelei apă, 15,5 kilometri de rețea de canalizare reabilitați și extinderea rețelei de canalizare pe o distanță de 8,5 kilometri, branșamente și racorduri, dar şi refacerea integrală a tramei stradale pe toată banda, nu doar pe porţiunea unde se sapă pentru rețele.

În final, viceprimarul Felician Pasere a renunțat la amendament, iar, cu excepţia social-democratului Valentin Dascălu, toţi consilierii au votat acest proiect de hotărâre.

Sonia BERGER