0 8 minute 2 zile

Sâmbătă, 29 martie, un grup numeros de membri ai Grupului catehetic parohial din Teregova, însoțit de preotul paroh Simion Bica, preotul profesor Ioan Smultea și profesoara Gabriela Violeta Bica, a participat la excursia tematică intitulată „Episcopia Caransebeșului și Miron Cristea, primul patriarh al României”. Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Tinerii din Teregova, pe urmele mărturisitorilor credinței jertfelnice, la un secol de patriarhat în România”, având ca scop familiarizarea elevilor cu patrimoniul istoric, religios și cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Excursia a debutat cu vizitarea Colecției muzeale „Elie Miron Cristea”, un spațiu expozițional de relevanță majoră pentru înțelegerea istoriei Bisericii Ortodoxe în Banat și a Centenarului Patriarhiei Române. Expoziția, care include cărți vechi bisericești, obiecte de cult și portrete ale episcopilor Caransebeșului, a oferit participanților o perspectivă detaliată asupra trecutului eparhiei. Surprinzătoare a fost prezentarea, de către ghidul Claudiu-Constantin Vînătu, a unei icoanei vechi, realizată de pictorul T. Anghel, în 1849, care reprezintă Punerea în mormânt a Mântuitorului, despre care oaspeții au aflat că provine din Parohia Teregova.
În continuare, grupul a explorat frumoasa și bogata Bibliotecă eparhială „Episcop Nicolae Popea”, unde tinerii au fost inițiați în tainele muncii cu cărțile. După admirarea colecțiilor bibliotecii, participanții au poposit lângă statuia lui Miron Cristea (1868-1939), fost episcop al Caransebeșului și primul patriarh al României. În acest cadru, elevii Ionuț Alin Raiescu și Ioan Sebastian Sereș au prezentat date biografice relevante despre Miron Cristea, valorificând cunoștințele dobândite în cadrul catehezelor susținute de preoții Simion Bica și Ioan Smultea.
În cadrul vizitei la Caransebeș, grupul a avut oportunitatea de a se închina la sfintele icoane și de a primi ungerea cu mir în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Aici, tinerii pelerini au cinstit moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș (1568-1656), ocrotitorul Banatului, și ale Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna (1809-1873), personalitate marcantă în lupta pentru drepturile românilor din Transilvania și Banat.
Un moment deosebit a fost reprezentat de vizita la Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, unde grupul a fost întâmpinat de părintele Teodor Dănuț Coste, care a spus: „Mă bucur că ați venit în acest an, când noi sărbătorim de trei ori centenarul, adică 300 de ani de când s-a zidit actuala biserică, la 1725. Și iată, ne aflăm după 300 de ani, în această biserică. Ea a fost zidită pe locul altei biserici mai vechi, cu hramul Sfântul Gheorghe, pentru că despotul sârb Gheorghe Brancovici, împreună cu negustorii din oraș, au hotărât să facă la 1444, și au terminat la 1449, o biserică cu hramul Sfântul Gheorghe, o biserică de lemn”. În acest loc, au fost înălțate rugăciuni comune și imnuri de slavă către Maica Domnului, protectoarea copiilor și tinerilor. Părintele Coste a împărtășit multe aspecte relevante din istoria bisericii și a orașului Caransebeș, evidențiind legătura acestui loc cu biografia primului patriarh al României, Miron Cristea, precum și alte detalii culturale semnificative.
Vizita la catedrala istorică s-a încheiat cu un tur al galeriei busturilor ierarhilor din Episcopia Caransebeșului, situată în proximitate, după ce grupul a primit binecuvântarea părintelui Coste prin stropire cu apă sfințită.
Activitățile desfășurate de grupul catehetic din Teregova în cadrul Concursului Național Catehetic au evidențiat Biserica, nu doar ca un loc sacru de comuniune, dar mai ales ca o mare familie creștină, care se manifestă prin solidaritate și reciprocitate în iubire. Această idee a motivat vizita grupului la Centrul de educație și îngrijire „Sfântul Vasile cel Mare” din Caransebeș. Aici, teregovenii au fost întâmpinați de doamna economist Doinița Văran, reprezentant al instituției. Deși sălile erau goale la momentul vizitei, atmosfera ambientală sugera un spațiu protector și primitor, unde copiii din Teregova s-au simțit bineveniți. Aceștia, în absența unei întâlniri directe cu beneficiarii Centrului, au citit și au transmis mesaje scrise, stabilind astfel o legătură simbolică între sufletele lor:
Ioana Maldea: „Această scrisoare vine de la clasa a V-a, de la Liceul Tehnologic «Sfântul Dimitrie» din Teregova, cu ocazia vizitei noastre la Caransebeș, la Centrul social «Sfântul Vasile Cel Mare». Ne bucurăm că am ajuns să vă cunoaștem. Noi vă dorim mult succes la muncă și, în special, sănătate. Pentru că vine Paștele, vă urăm Un Paști Fericit! și Sărbătoarea Învierii Domnului să vă binecuvânteze!”.
Ioan Sebastian Sereș: „Vă scriem această scrisoare cu un gând bun și curat…. Niciodată să nu renunțați… Nu lăsați părerile oamenilor sau gândurile negative să vă altereze gândirea sinceră de copil. Gândiți întotdeauna pozitiv! Uitați-vă întotdeauna la partea plină a paharului! Bucurați-vă de fiecare moment al vieții, fie el bun sau rău, pentru că fiecare moment este o experiență nouă, care poate deschide ferestre prin care lumina soarelui va intra… Fie ca venirea Paștelui să vă aducă zâmbetul pe buze! Credeți în Dumnezeu și rugați-vă Lui! El este mereu lângă voi, fiind netrecător și veșnic! Cu drag, clasa a VI-a”.
Mulțumim părintelui consilier cultural, arhimandrit dr. Casian Ruşeţ, pr. ic. stavr. Gabriel Gozman-Pop, consilier social-misionar, părintelui Teodor Dănuț Coste, pentru amabilitatea și disponibilitatea de a ne oferi sprijinul necesar realizării cu succes a acestor activități educative în Episcopia Caransebeșului. De asemenea, mulțumim părinților care s-au alăturat copiilor, însoțindu-i în timpul deplasării la Caransebeș, și conducerii Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie”, doamnei director Maria Damian, pentru contribuția la organizarea deplasării cu microbuzul școlar.
În cadrul proiectului „Tinerii din Teregova, pe urmele mărturisitorilor credinței jertfelnice, la un secol de patriarhat în România”, în biserica din Teregova, la sărbătoarea Bunei Vestiri, s-a desfășurat activitatea „Binecuvântată ești tu, mamă creștină!”, iar, duminică, 30 martie, după Sfânta Liturghie a fost organizat un moment comemorativ, în timpul căruia părintele paroh Simion Bica și elevii George Ianoșigă, Ioan Sebastian Sereș, Ioan Copăceanu, Vasile Mircea Ionașcu, Traian Cojocariu, Ionuț Alin Raiescu și Adrian Ghimboașă au adus un omagiu patriarhilor României și lucrării lor pastoral-misionare.
În cursul acestei dimineți, grupul catehetic a organizat în incinta sălii multimedia a Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova diseminarea rezultatelor proiectului implementat. Acest eveniment a reprezentat o încununare a muncii depuse de copiii și tinerii teregoveni de-a lungul întregii perioade de desfășurare a activităților, evidențiind impactul pozitiv al acestora asupra întregii comunități parohiale.
Prof. dr. Gabriela Violeta BICA

Lasă un răspuns