0 3 minute 5 luni

Din 1848, „Deșteaptă-te, române!” este cel mai drag cântec al nostru, al românilor
Începând din anul 1998, în data de 29 iulie se sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional. Cu acest prilej, senatorul Marcel Vela, preşedintele PNL Caraş-Severin, a postat pe pagina sa de socializare un mesaj dedicat acestui eveniment.
„În fiecare an, la data de 29 iulie, este marcată Ziua Imnului Naţional al României, un simbol naţional alături de drapelul tricolor, de stema ţării şi de sigiliul statului.
La data de 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, după citirea noii Constituţii, un grup de tineri condus de Anton Pann (1796-1854), culegător de folclor literar și muzical, creator de cântece și de muzică religioasă, a cântat pentru prima dată imnul Revoluţiei paşoptiste «Deşteaptă-te, române!».
Imnul Național al României a fost compus pe versurile poemului patriotic «Un răsunet», scris de Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică și ziarist, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.
Poemul lui Mureșanu a fost publicat în suplimentul intitulat „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, nr. 25, din data de 21 iunie 1848, după prima parte a Proclamaţiei de la Izlaz. Se crede că poemul este un ecou sau, mai bine spus, o replică la poezia «Către români» a lui Vasile Alecsandri, publicată în numărul 21, din 24 mai 1848, al aceleiași reviste.
Din 1848, «Deșteaptă-te, române!» este cel mai drag cântec al nostru, al românilor, care ne-a însoţit pe parcursul celor mai dificile momente ale istoriei, și anume în timpul Războiului de Independenţă din 1877-1878, în cele două Războaie Mondiale, dar și în momente de bucurie și mândrie!
La mulți ani, dragi camarazi, de Ziua Imnului Național!”. (M. Doman)