0 3 minute 2 ani

Zilele trecute, în Valea Pietrele din Masivul Retezat, în judeţul Hunedoara, un turist s-a accidentat grav la un picior, iar salvamontiştii de acolo au cerut ajutorul elicopterului SMURD de la Punctul de Operare Aeromedicală din Caransebeş, pentru a transporta victima la spital. Deoarece zona era una dificilă pentru aterizare, rănitul a fost ridicat cu ajutorul troliului şi dus la cea mai apropiată unitate medicală.

Având în vedere că în această perioadă de iarnă stațiunile de schi din Caraş-Severin, Muntele Mic şi Semenic sunt tot mai asaltate de turiști veniți din toate colțurile țării, alpinistul caransebeşean Cornel Galescu are câteva sfaturi pentru aceştia. Fie că schiază, că se dau cu sania sau se plimbă cu snowmobilul, unii dintre ei ajung în situații critice pentru că ignoră anumite reguli. Când teribilismul se suprapune cu consumul de substanțe energetice stimulative, controlul își pierde din cursivitate şi apare accidentul. Dar cele mai multe cazuri se datorează supraevaluării de forțe și de pregătire, a spus Cornel Galescu.

„Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Caraș-Severin, pe care am onoarea să-l conduc, este solicitat din ce în ce mai mult, cu precădere în weekenduri.

Suntem printre cele mai apelate servicii din țară, conform statisticilor Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România.

Mulțumesc pe această cale tuturor compartimentelor implicate: SMURD, Ambulanță, Unități Spitalicești, DSU Caraş-Severin, Consiliul Județean Caraş-Severin, dar mai ales colegilor Salvamont implicați direct în acțiunile de salvare!

Fac un apel către toți iubitorii sporturilor de iarnă să-și aleagă cu luciditate provocările, adecvat cu nivelul de pregătire. Hai să ne distrăm inteligent!”, a scris Cornel Galescu pe pagina sa de socializare.

Bogdan NAUM