0 7 minute 2 luni

Un eveniment care a stârnit un interes deosebit s-a petrecut în anul 2014, când un dinte de mamut a fost descoperit, alături de o spirală și mai multe brățări din bronz, de către Tiberiu Trif şi Florin Horak, speologi ai Asociației Prusik din Timișoara, într-o peşteră din zona comunei Constantin Daicoviciu. Descoperirea lor se află acum la muzeul din Caransebeș, însă despre peșterile din zonă informații sunt puține, iar documente sunt și mai puține, lucru care a zădărnicit eforturile tinerei Andrea Alexe, care în perioada 2017-2020 era studentă la Facultatea de chimie-biologie-geografie din Timișoara, să-şi scrie lucrarea de licență pe tema influenței turistice a peșterilor din această zonă.
Acest lucru i-a stârnit însă curiozitatea de a le cerceta mai atent împreună cu speologii asociației timișorene și avându-l alături pe fratele său mai mic, Daniel Alexe, care astfel își descoperea pasiunea pentru speologie. În 2022, Andrea organiza, la peșterile din preajma satului Peştere, o mică tabără cu zece participanți, copii din sat și elevi de la Colegiul „C.D. Loga” din Caransebeș. A fost începutul unui proiect anual, pe care, din 2023, l-a preluat fratele său, Daniel.
Despre cei doi trebuie precizat că s-au născut la Sighișoara, dar au crescut la Peștere. Au venit aici împreună cu familia, tatăl lor, Viorel Alexe, fiind preot în sat în perioada 2007-2019, după care acesta s-a mutat cu parohia la Biertan, în județul Sibiu. Anul 2023 o găsea pe Andrea stabilită în Timișoara, acolo unde lucrează ca educatoare, ea nereușind nici până în prezent să-și scrie lucrarea de licență pe tema dorită. Fratele ei era atunci elev în clasa a opta la Școala Gimnazială „Radu Popa” din Sighișoara, el dorindu-și mult să promoveze zona Peștere şi cavitățile naturale din jur. La ora de geografie, le-a vorbit colegilor despre sat și peșterile sale, pe care le-a prezentat ca pe o descoperire a tatălui său.
„Tata a fost curios să știe de unde vine numele satului. A întrebat pe toată lumea și, dintre toți localnicii, doar doi, Ghiţă al lui Constantin şi Ştefan de la Maciova, știau de existența în zonă a șapte peșteri, numărul acestora dând şi numele localităţii. Voia să facă un lăcaș de închinare în una dintre ele, dar accesul era prea greu pentru asta. Sora mea însă studia geografia și era interesată de peșteri. Cu ajutorul Primăriei Constantin Daicoviciu, în 2019 a venit în sat o echipă de speologi. M-am alăturat și eu și am participat la descoperirea a 26 de peșteri. În 2024, numărul lor a ajuns la 36, incluzând şi mai multe avene”, am aflat de la Daniel Alexe.
Anul trecut, 20 de elevi și doi profesori de la Școala „Radu Popa” din Sighișoara au fost prezenți la Peștere timp de două zile.
Anul acesta, în perioada 28-30 iunie, 30 de elevi și patru profesori de la Seminarul „Sf. Ierarh Simion Ștefan” din Alba Iulia s-au aflat la Peștere, prilej cu care au intrat în peștera „Ponorul cu ţug” și au participat la ruga satului Prisaca.
A fost o experiență deosebită – ne-a mai spus Daniel Alexe –, deoarece grupul a fost îndrumat de către speologi profesioniști, membri ai Asociației Prusik din Timișoara, care le-au oferit copiilor echipamente corespunzătoare pentru accesul în peșteră.
În ultima zi, tinerii, însoțiți de către profesori, au participat la slujbele de la biserica din satul Peștere, unde au oferit răspunsurile la Utrenie și la Dumnezeiasca Liturghie, primind aprecieri de la întreaga comunitate.
„Mulțumim pentru susținere Primăriei comunei Constantin Daicoviciu, care a suportat aproape integral costurile, participanții având de acoperit doar cheltuielile legate de transport. Ne dorim să ne fie alături și pe viitor, deoarece vreau să promovez comuna și seminarul la care învăț într-un mod care să îmbine credința cu descoperirea acesteia prin frumusețile naturii. În prezent lucrez la o carte care se doreşte a fi o punte între Ardeal şi Banat, care să cuprindă şi satul Peştere, dar voi vorbi despre toate acestea şi în conferinţele şi taberele pe care le voi organiza sau la care voi participa, pentru că vreau ca acest sat să reînvie, fiindcă merită, are împrejurimi deosebite şi multe obiceiuri specifice Banatului pe care vreau să le fac cunoscute, cum ar fi ruga, despre care ardelenii nu ştiu mai nimic, de exemplu. În acest sens, în luna septembrie o asociaţie va organiza o excursie pe aceste locuri, tocmai pentru a-i convinge pe cei din Ardeal de frumuseţea zonei”, a mai spus Daniel Alexe.
Tânărul mulțumește și conducerii seminarului la care învață, pentru că a îmbrățișat ideea proiectului său, mai ales părintelui director Ioan Nistor, dar și părintelui arhiepiscop Irineu, pentru binecuvântarea dată acestei activități. Nu trebuie uitat nici efortul depus de părinții săi la reușita acțiunii. Mama sa, Daniela, a pregătit hrana pentru participanții la tabăra de anul acesta, iar tatăl a venit la Peștere pentru a-i premia pe elevi cu diplome, pentru curajul de a intra în peșteră.
Pentru viitor, marile dorințe ale tânărului sunt să continue proiectul, să înființeze o asociație prin care să-l dezvolte, dar și să-l extindă spre cât mai multe școli din Alba Iulia. În acest fel, mai mulți elevi vor putea vizita satul copilăriei sale și peșterile din preajma acestuia.
Bianca METEŞ