0 4 minute 16 ore

Anul acesta, sărbătoarea Nașterii Domnului a readus în comunitatea din Teregova grupul de români originari din satul Corjova – Criuleni, ținutul Moldovei de dincolo de Prut. Sosind pe meleagurile Banatului Montan, el și-a făcut simțită prezența și pe la casele teregovenilor. Încă din seara Ajunului, prin Ansamblul folcloric „Mărgăritare Basarabene”, condus de doamna Viorica Antoci și părintele Sergiu Burduja, ne-a încântat cu colinde emoționante, care au rezonat adânc în sufletele noastre. Apoi, în ziua Marelui Praznic, după Sfânta Liturghie, oaspeții au oferit credincioșilor prezenți în biserica din Teregova un repertoriu de colinde tradiționale basarabene. Prin intermediul acestor cântece, colindătorii au subliniat semnificația religioasă a sărbătorii și au împărtășit bucuria Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Inițiativa organizării acestui eveniment îi aparține domnului primar din Corjova, Gheorghe Ojog, care, prin colaborarea sa cu domnii Dumitru Dragomir din Armeniș și Ilie Pîrvulescu din Teregova, dar mai ales prin implicarea sa constantă în organizarea unor asemenea manifestări, a demonstrat, încă o dată, importanța păstrării tradițiilor și a consolidării legăturilor între comunitățile noastre. Părintele paroh Simion Bica, în calitate de gazdă, a mulțumit colindătorilor pentru darul lor artistic și pentru mesajul puternic pe care l-au transmis. Fără îndoială, prin cântecele lor, frații basarabeni ne-au împărtășit atât bucuria Nașterii Domnului, cât și dorul de o Românie reîntregită. Versurile pline de sensibilitate și nostalgie au evocat istoria dureroasă a Basarabiei și au subliniat importanța păstrării neîntrerupte a legăturilor dintre românii de o parte și de alta a Prutului.
Astfel, întâlnirea cu colindătorii din Basarabia a fost un moment de spiritualitate, de reîntâlnire cu rădăcinile noastre comune, iar prin intermediul versurilor și cântecelor ne-a fost reașezat în suflete Dorul strigător al Basarabiei, căci: „De la Nistru mai departe, Dorul aleargă şi se zbate,/ Iar în codru cucul cântă,/ În aceeaşi limbă sfântă,/ Toţi românii îl ascultă./ Curge Prutul printre noi,/ Cu valuri mai vechi şi noi,/ Cele vechi şi azi ne-arată/ Basarabia furată… Basarabia vi-i soră…,/ N-o lăsaţi pradă la unii,/ Că plâng în pământ străbunii!…” (fragmente din cântecul Dorul Basarabiei, de Ion Paladi).
Dincolo de doruri și de regrete, colindătorii din Basarabia ne-au dăruit mare bucurie, iar evenimentul din inima Teregovei ne-a arătat că, deși distanțele geografice și hotarele impuse ne pot separa, sufletele noastre rămân mereu unite de aceeași credință și de aceleași valori.
Gabriela-Violeta BICA

Lasă un răspuns