0 3 minute 7 luni

Liderul liberalilor din Caraș-Severin, senatorul Ion Marcel Vela, vicepreședinte al PNL, face parte din delegația Senatului României condusă de Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, care participă în Cehia, la Praga, la cel de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea, în zilele de 23 şi 24 octombrie.

Delegația României a depus luni, 23 octombrie, și o coroană de flori la troița de la Dobroutov, din regiunea Vysočina, ridicată în cinstea militarilor români care și-au dat viața pentru eliberarea Cehoslovaciei în ultima parte a celui de Al Doilea Război Mondial.

Președintele PNL Caraș-Severin, Ion Marcel Vela, este inițiatorul ridicării acestui monument din stejar, lucrat de meşteri maramureşeni, şi a amplasării unei plăci memoriale din marmură, eveniment care a avut loc acum nouă ani, la data de 7 iunie 2014.

Troița a fost realizată cu susţinerea financiară a Primăriei Caransebeş, prin Casa Municipală de Cultură „George Suru”, iar implementarea proiectului în Republica Cehă a fost asigurată de Ambasada României în Republica Cehă şi de Primăria Dobroutov. Monumentul, inspirat din arta populară românească, este dedicat celor 66.000 de militari români care şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi în Cehoslovacia în luptele purtate în ultima parte a celui de Al Doilea Război Mondial (decembrie 1944 – mai 1945).

La 2 iunie 1945, militarii români au ridicat, la Dobroutov, o cruce de mesteacăn în memoria camarazilor căzuţi în luptele purtate în Cehoslovacia. Întrucât s-a degradat în timp, crucea iniţială a fost înlocuită în anii ’70 de către autorităţile locale cu o replică din fier. Noul monument a fost ridicat în locul acestei replici din lemn de stejar, așa cum și-au dorit supraviețuitorii care au luptat în Cehoslovacia în cel de Al Doilea Război Mondial.

Veritabilă podoabă a artei tradiţionale româneşti, troiţa, realizată de meşteri lemnari în Maramureş, este menită să amintească cu demnitate de jertfa supremă adusă de ostaşii români. Ea se constituie, totodată, într-un nou reper cultural românesc în Republica Cehă, fiind un simbol al istoriei ce leagă cele două națiuni, se arată pe pagina de socializare a PNL Caraş-Severin.

Bianca METEŞ