0 4 minute 3 ani

Începând de vineri, 24 decembrie, Caransebeșul este al treilea oraș din țară, alături de București și de Iași, care are atât o Unitate Specială de Aviație, cât și un Punct de Operare Aeromedicală.

La evenimentul prin care a fost inaugurat acest obiectiv au fost prezenți, alături de reprezentați ai autorităților locale și județene, ai instituțiilor cu care colaborează Inspectoratul General de Aviație al M.A.I., senatorul Marcel Vela, precum și secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

Astfel, un număr de cinci județe vor beneficia de serviciile unui elicopter SMURD, achiziționat prin programul Viziune, derulat de Ministerul de interne.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a subliniat necesitatea asigurării zonei montane cu un elicopter SMURD, în condițiile în care pentru intervenții în zone alpine era disponibil doar un astfel de aparat în județul Mureș, care putea fi sprijinit de cel de la București.

Fostul ministru de interne, senatorul Marcel Vela, ne-a vorbit despre acest eveniment. „Un vis devenit astăzi realitate. Poate că nu este întâmplător faptul că Punctul de Operare Aeromedical pentru Salvare Montană Caransebeș s-a deschis chiar în Ajunul Crăciunului, simbol al nașterii, al speranței și al unui nou început.

Rezultat al strategiei pentru eficientizarea intervențiilor în situații de urgență, el a fost inaugurat aici, în inima Banatului Montan.

Punctul de intervenție se mândrește cu unul dintre cele mai performante elicoptere SMURD de la noi. Pe lângă salvarea pacienților accidentați, grav bolnavi sau misiunile în caz de dezastre, echipajul aeromedical este pregătit să intervină și în zonele montane greu accesibile.

Elicopterul SMURD Airbus H 135, înmatriculat cu numărul 333, de la Caransebeș, va fi deservit de 8 medici, 5 asistenți și de întregul personal militar care va asigura funcționarea și mentenența aparatului de zbor. Acesta va fi urmat, în scurt timp, de un alt elicopter nou, Black Hawk, model S 70, pentru căutare-salvare alpină, care poate transporta până la patru pacienți aflați în stare critică, având totodată capacitate de stingere a incendiilor, precum și sistem de căutare și salvare electrono-optic, inclusiv pe timp de noapte.

Iată că și la Caransebeș, începând cu acest Crăciun, avem speranța că intervențiile care vor urma ne vor arăta că lumea poate fi mai bună, luptând pentru sănătate.

Închei această zi sfântă cu o bucurie imensă în suflet, bucuria de a ști că această realizare va salva viețile compatrioților noștri.

Dumnezeu să binecuvânteze România!”

Unitatea de Aviație din Caransebeș a preluat patrimoniul de la Consiliul Județean Caraș-Severin, unde își va desfășura activitatea elicopterul SMURD, prin hotărarea de guvern dată anul trecut, inițiată de ministrul Afacerilor Interne de la acea vreme, Marcel Vela, licitația pentru noile elicoptere având loc tot în anul 2020.

Sonia BERGER