0 5 minute 2 ani

Tânăra autoare de romane SF Lavinia Călina, născută la Caransebeş, dar care, de câţiva ani, a ales să locuiască în Anglia, participă la cea de a XV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2022, de la Bucureşti, una dintre cele mai prestigioase manifestări de acest gen din România. În cadrul acestui eveniment, care se desfăşoară la Romexpo şi se întinde pe durata a cinci zile, cuprinde un târg de carte cu zeci de mii de titluri, dezbateri și mese rotunde dedicate problemelor actuale ale breslei, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive, ea şi-a lansat azi cele două volume din seria „Angáraka” –  „Balanţa” şi „Al doilea răsărit”, ambele apărute la Editura UP.

„Ştiu că multă lume aştepta cel de-al doilea volum, încă din 2019, m-au întrebat în pandemie, când o să mai scriu cărţi, când o să mai public, le-am răspuns că nu ştiu, dar iată că, într-un final, s-a întâmplat. Nici mie nu-mi vine să cred, dar mă bucur foarte mult să fiu împreună cu voi, azi, aici. Cei care mi-au urmărit parcursul literar ştiu că nu am publicat niciodată un volum unul după altul, fiindcă mereu m-am apucat de altă carte, iar acum este pentru prima dată când am narat cursiv povestea, fără să mă opresc”, le-a spus Lavinia Călina celor care au participat la eveniment.

În „Balanţa”, sau „Alege să-ţi decizi singur soarta”, este vorba despre faptul că au trecut sute de ani de la războiul dintre planetele Terria şi Angáraka, fosta sa colonie, iar rolurile s-au inversat: Angáraka a triumfat şi a redus Terria la o simplă sursă de exploatare economică, locul în care se concentrează toată industria sa, iar forţa de muncă este subjugată dictatorial pentru prosperitatea societăţii superioare, angárakarienii. Nimeni de acolo, de jos, de pe Terria, nu mai ştie cum a fost cândva, demult, când planeta locuibilă nu era împărţită doar în Est şi Vest, când poluarea şi radiaţiile extreme nu erau partea din fiinţa lor, când mâncarea exista din belşug şi orice om putea spera să trăiască mai mult de 40 de ani… Însă un grup de rebeli, uniţi sub stindardul VEX, nu renunţă la năzuinţa dezrobirii şi luptă cu toate mijloacele posibile pentru a elibera Terria. Angáraka trebuie să ardă! Iar atunci când vechii zei nu par să se mai arate în lume şi Balanţa care decide soarta oamenilor e cea care face toate jocurile, doar speranţa mai poate ţine aprinsă, în mijlocul unui întuneric covârşitor, lumina din inimile muribunde ale terrienilor.

„În «Al doilea răsărit», arăt că dintotdeauna crezul celor de pe Planeta Roşie a fost că Angáraka trebuie să prospere, iar Oliver Orion, comandantul trupelor detaşate pe Terria, este în stare de orice pentru a se asigura de asta. Constrâns de împrejurări şi de dorinţa de a-i înfrânge pe rebelii ce i-au distrus viaţa, alege să-şi unească destinul cu un fost lider al acestora, dar se trezeşte prins într-un joc ironic al sorţii, ce îi dă lumea peste cap. Adusă împotriva voinţei ei pe Angáraka, Vega se vede nevoită să joace după noi reguli pentru a proteja viaţa fiului ei, dar o umbră din trecut ameninţă să o dea în vileag şi să dezvăluie celor din jur cine e cu adevărat. Jos, pe Terria, cei din Vest sunt pregătiţi să-şi aleagă noul lider. Ascensiunea rapidă a celui ce se autoproclamă viitoarea reîncarnare a Infernului promite să tulbure alianţa fragilă dintre cele două regiuni, iar conducătorul Estului are de înfruntat nu doar atacuri neaşteptate din partea trupelor, ci şi răspândirea profeţiei ce promite să aducă Al doilea răsărit”, ne-a spus autoarea.

Lavinia Călina este cunoscută pentru alte trei scrieri ale sale, „Ultimul Avanpost“, „Neamul Corbilor“ și „Zona Zero“.

Sonia BERGER