0 7 minute 2 ani

Ca în fiecare an, în data de 25 octombrie, municipiul a sărbătorit Ziua Armatei Române în Parcul „General Ioan Dragalina”, în mijlocul căruia se află statuia eroului caransebeşean din Primul Război Mondial. La manifestare – organizată de Garnizoana şi Cercul Militar Caransebeş – au participat conducerea Primăriei, reprezentată de primarul Felix Borcean şi viceprimarul Felician Pasere, consilieri locali şi judeţeni, ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Române, veterani de război, reprezentanţi ai clerului, ai partidelor politice şi ai unor asociaţii neguvernamentale, precum şi simpli cetăţeni, care au dorit să aducă un omagiu ostaşilor ţării.

După rostirea unei rugăciuni și oficierea Te-Deumului, Episcopul Caransebeșului, Lucian Mic, a vorbit despre o altă dată importantă în istoria ţării noastre, 15 octombrie 1922, ziua în care, în Cetatea Bălgradului, Cetatea Marii Uniri, în urmă cu 100 de ani, a fost încoronat în Catedrala Reîntregirii Regele Ferdinand I Cel Fidel sau Cel Loial, împreună cu Regina Maria. Din păcate – a spus ierarhul –, autorităţile centrale nu au marcat aşa cum se cuvenea acest eveniment, pe care l-a numit un moment deosebit de important din istoria României Mari, din perioada interbelică.

„Anul 1940 a fost un an greu pentru ţara noastră. Am pierdut pe rând Basarabia, Bucovina de Nord, Cadrilaterul şi, în urma Dictatului de la Viena, o parte bună din Ardeal, Ardealul de Nord-Vest. După evenimentele din 23 August 1944, Armata Română, cot la cot, cum învăţam în acea vreme, cu Armata Sovietică, dar Armata Română în mod special a eliberat Ardealul de Nord-Vest. În 25 Octombrie 1944, s-au dat bătălii grele pentru eliberarea oraşului Carei şi pentru ultimele brazde de pământ românesc din nord-vestul ţării noastre. Dar, până astăzi, părţi din România Mare au rămas în stăpânirea altor ţări – Uniunea Sovietică din vremea aceea şi, mai apoi, din 1991, Ucraina, respectiv Republica Moldova, pentru că de aici lipsesc Basarabia de Sud şi Basarabia de Nord, Cetatea Hotinului şi Ţinutul Herţei. Sărbătoarea de astăzi este instituită de regimul comunist în 1959. În perioada dinaintea instaurării acestui regim în România, nu am avut această sărbătoare a Armatei, pentru că Armata Română era sărbătorită şi toţi eroii patriei erau comemoraţi la Praznicul Înălţării Domnului, la 40 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, Înălţarea Domnului numindu-se şi Ziua Eroilor Patriei. Totuşi, şi după 1989, am rămas cu această sărbătoare din 25 Octombrie, şi ne bucurăm să fim împreună aici, în centrul oraşului Caransebeş, în anul Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand. I-am pomenit în rugăciunile noastre pe toţi eroii, martirii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile”, a mai spus PS Lucian Mic.

Comandantul Garnizoanei Caransebeş, mr. Mihai Birău, a vorbit despre faptul că Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului, pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii Statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. „Conform aceluiaşi act fundamental al Statului, dar publicat în anul 1923, «Armata era tot românul, fără deosebire de origine etnică, de limbă sau de religie». Pornind de la Legea fundamentală a României, pot afirma cu tărie că Ziua Armatei reprezintă un moment important, încărcat de simbolism şi semnificaţii. În societatea noastră, aceste semnificaţii sunt cu atât mai profunde, cu cât istoria a probat, de-a lungul timpului, legătura strânsă dintre interesele naţionale şi Armată, sprijinul cel dintâi şi cel din urmă, aşa cum o definea Simion Mehedinţi. Am convingerea că această zi trebuie să fie înainte de toate o sărbătoare în care cinstim împreună valorile fundamentale, precum patriotismul, curajul şi devotamentul pentru ţară”, a spus mr. Mihai Birău.

„Am ascultat, Prea Sfinţia-voastră, discursul istoric pe care l-aţi ţinut astăzi, în care aţi punctat foarte bine momentele pe care le-am sărbătorit şi pe care nu le-am sărbătorit, aţi punctat foarte bine realităţile actuale, dar, din păcate, vorbele înţelepte, meşteşugite, pe care le-aţi rostit nu sunt suficiente pentru potolirea unor minţi bolnave, care se joacă cu vieţile oamenilor, care îşi doresc putere nemăsurată, şi atunci intervin armele şi ostaşii. Nădejdea mea şi cred că a tuturor este ca pacea, totuşi, să câştige, pacea să domnească, înţelepciunea celei mai mari părţi a omenirii să domine timpurile noastre şi noi, alături de Armata Română, să nu trecem prin clipele groaznice care se petrec în zone foarte apropiate de ţara noastră. Sunt convins că toţi ne dorim pacea, sunt convins că Armata Română, oricât de pregătită ar fi pentru diverse operaţiuni, îşi doreşte acelaşi lucru. Eu vă doresc în această zi festivă, dragi ostaşi, întregii Armate Române, un sincer La mulţi ani şi mai ales pace!”, a spus şi primarul Felix Borcean.

A urmat un scurt moment artistic susţinut de plt.-adj. (r) Oprea Bocai, care a recitat poezii patriotice, de Grupul Psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului, şi de Lorena Corina Paulevici, studentă a Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea, care a interpretat două cântece.

Au depus apoi jerbe de flori la statuia Generalului Ioan Dragalina reprezentanţii Garnizoanei Caransebeş, Episcopiei Caransebeşului, Primăriei municipiului, ai Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, ai Poliţiei municipiului Caransebeş, ai Detaşamentului de Jandarmi, ai Detaşamentului de Pompieri Caransebeş, ai Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, ai Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, ai Asociaţiei Municipale a Pensionarilor, ai Partidului Naţional Liberal şi ai Partidului Social-Democrat.

Manifestarea s-a încheiat, în aplauzele celor prezenţi, cu defilarea Detaşamentului de Onoare.

Bogdan NAUM