Industria agricolă joacă un rol esențial în asigurarea alimentelor de calitate pentru populația globală în continuă creștere. Așa stând lucrurile, tânăra Admina Maria Murgoi, absolventă a Academiei de Studii Economice din București, s-a hotărât să ducă activitatea părinților ei, aceea de cultivare a cerealelor, la nivelul următor, aducând astfel un plus valoare atât zonei în care s-a născut, cât și activității desfășurate de tatăl ei, respectiv cultivarea unor terenuri agricole în comuna Constantin Daicoviciu.
„În județul Caraș-Severin sunt câteva fabrici mari de procesare a cerealelor și producție de nutrețuri combinate pentru animale, mai ales în zona Oravița, acestea fiind însă majoritatea cu capital privat străin. Am observat că în teritoriul cuprins între localitățile Constantin Daicoviciu – Caransebeș – Băile Herculane această activitate nu este reprezentată și am reperat o piață bună de desfacere. În anul 2016, imediat după ce am terminat facultatea și m-am întors acasă, am înființat societatea Amur Banat, cu sediul în comuna Constantin Daicoviciu, acolo unde este casa părinților și terenurile agricole ale familiei. După doi ani, datorită oportunității oferite de dl primar Gheorghe Roma, de a concesiona terenuri celor dornici să înceapă activități comerciale și/sau de producție, am luat decizia de a construi Fabrica de nutrețuri combinate în comuna Slatina-Timiș. Astfel, în 2018 am demarat proiectul, odată cu concesionarea terenului și prin prezentarea unui studiu de fezabilitate prin care am accesat fonduri europene și am făcut creditele bancare. Implementarea inițială a fost de doi ani, însă, datorită pandemiei și creșterii prețurilor din domeniul construcțiilor post-pandemie, finalizarea investiției s-a dovedit o adevărată provocare. Partea de cofinanțare a fost dificilă, deoarece proiectul l-am demarat la vârsta de 22 de ani. Neavând istoric la nivel de societate sau o asociere, a fost necesar ca părinții mei să gireze toate bunurile personale și singura noastră casă, casa părintească, pentru a primi credibilitate și un credit din partea băncii. Investiția este estimată la valoarea de 3 milioane de lei, din care 50 la sută este prin absorbție de fonduri europene, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR, Submăsura 4.2. Astăzi, producem propria noastră gamă de hrană pentru animale și avem o producție ce se ridică la câteva zeci de tone pe săptămână. Vânzarea produselor se face către microfermele din zonă, prin propriile magazine din Caransebeș, Str. Poiana, nr. 11A, în Piața Gugulanilor, și Brad, județul Hunedoara, la punctul de la poarta fabricii din Slatina-Timiș, precum și pe site-ul propriu https://amurbanat.ro . Cât despre planurile de viitor, ne dorim ca, prin activitatea pe care o desfășurăm, să devenim un sprijin pentru agricultura și zootehnia din zona de sud-vest a țării”, ne-a spus Admina Maria Murgoi, fondator, administrator și asociat unic al firmei Amur Banat.
Societatea se distinge prin furnizarea de concetrate animale de cea mai înaltă calitate, care oferă nutrienții esențiali necesari creșterii și dezvoltării animalelor. Prin utilizarea ingredientelor de calitate, concentratele Amur Banat asigură un echilibru optim de proteine, carbohidrați și vitamine esențiale.
Furajele animale reprezintă o altă componentă-cheie a gamei de produse oferite de Amur Banat, firma adaptându-se nevoilor diverse ale animalelor, oferind furaje special formulate pentru diferite specii și stadii de dezvoltare.
Cum unul dintre obiectivele esențiale ale fermierilor este obținerea unei creșteri rapide și eficiente a animalelor, Amur Banat dezvoltă soluții inovatoare pentru a sprijini acest obiectiv. Concentratele și furajele oferite nu numai că susțin sănătatea animalelor, dar contribuie și la o creștere accelerată și uniformă.
Amur Banat nu este doar un furnizor de produse de înaltă calitate, ci și un susținător activ al comunității locale în Caransebeș și împrejurimi. Prin parteneriatele cu producătorii locali și implicarea în proiecte agricole, societatea joacă un rol esențial în dezvoltarea durabilă a regiunii. Astfel, fiecare achiziție de la Amur Banat nu doar îmbunătățește eficiența fermei, ci și contribuie la prosperitatea comunității locale.
Sonia BERGER