0 6 minute 2 ani

În şedinţa de miercuri, 28 decembrie, a legislativului local, managerul Adrian Dumbravă le-a prezentat consilierilor, pe scurt, situaţia în care se găseşte, în momentul de faţă, Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş.

Astfel, a spus Adrian Dumbravă, conform bugetului făcut la începutul lui 2022, Consiliul Local Caransebeş trebuia să participe la cheltuielile curente ale spitalului cu suma de 1,3 milioane de lei, din care s-au primit 400.000 de lei.

„Există un minus de 900.000 de lei, pe care nu o să-i mai primim, dar banii aceştia au venit la spital prin lucrările pe care Consiliul local, Primăria, le-a derulat prin Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare. Au mai fost cheltuieli de capital în sumă de 1.420.000 de lei, bani care au fost primiţi. Am primit în total 1.820.000 de lei, plus lucrările executate de SPIR, pe care nu pot să le cuantific, dar au fost undeva în marja despre care am vorbit. Şi anul trecut, Consiliul local a participat cu suma de aproximativ două milioane de lei. Am avut multe discuţii cu cei din Departamentul economic, şi din bugetul local cam aceştia sunt banii care merg către spital pentru diferite cheltuieli, chiar dacă, sigur, nevoile sunt mai mari. Propunerea mea este ca în anii următori, începând cu 2023, banii aceştia să meargă direct pe utilităţi. Anul acesta, cheltuielile cu utilităţile, fără luna decembrie, care nu s-a facturat, au fost de 2.140.000 de lei. Pentru că noi, fiind în arierate, adică nu putem plăti facturile decât la 90 de zile, plătim în fiecare lună penalităţi, iar penalităţile pe aceste utilităţi se ridică la aproximativ 6.000 de lei. Banii aceştia, care de fapt sunt tot ai cetăţenilor, i-am economisi dacă sumele pe care le daţi spitalului le-aţi duce direct la utilităţi”, a spus Adrian Dumbravă.

În momentul de faţă, datoria Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş este de 11.047.926 de lei, din care 7.500.000 de lei în arierate, adică datorii cu o vechime mai mare de 90 de zile. De la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, unitatea medicală are de primit peste 300.000 de lei, bani pe care Adrian Dumbravă nu crede că-i va încasa în viitorul apropiat. Cu această sumă, datoria spitalului ar scădea sub 11 milioane de lei, a mai adăugat managerul.

„Acestea sunt lucrurile cât de cât pozitive, dar, în afară de banii despre am vorbit, noi nu am primit nicio altă subvenţie, nu am primit nicio injecţie de capital, şi totuşi datoriile au scăzut, din aprilie 2021, de la 13,5 milioane de lei la 11 milioane de lei, în condiţiile în care unele lucruri s-au schimbat la spital. Până la 31 decembrie, noi am fost decontaţi, fiind un spital suport COVID, la cheltuială, de asta ne-am permis lucrul acesta. De la 1 ianuarie, însă, lucrurile se schimbă şi vom fi decontaţi la realizări. La momentul acesta, gradul de ocupare al spitalului este de 55-60 la sută. Asta înseamnă cheltuială cu fiecare pat pe care noi îl avem neocupat, prin personalul pe care, oricum, îl alocăm, fiindcă normativul spune că fie ai trei pacienţi pe secţie, fie că ai 30, oamenii trebuie să fie acolo. Eu am venit cu o propunere, nu de desfiinţare a posturilor, ci doar de mişcare a lor, şi nu a trecut. În luna august am venit în Consiliul local cu firma de audit şi management şi aţi refuzat ca acei oameni să prezinte nişte cifre. Eu am venit întotdeauna cu propuneri de restructurare, şi n-au prea trecut. Pentru că, de la 1 ianuarie, trecem pe acest sistem de decontare, iar în luna februarie nu vor fi bani de salarii, rugămintea mea este ca, în ianuarie, să avem o şedinţă în care vă voi prezenta fiecare secţie, ce cheltuială are, ce venit ar trebui să aibă, fiindcă sunt compartimente şi secţii care trebuie desfiinţate, şi trebuie să luăm decizia asta. Altfel, în februarie, martie, nu ne vom putea lua salariile. Sunt măsuri nepopulare, dar asta e realitatea, şi numai la noi. Dacă vine alt model de decontare la nivel naţional, vom merge pe el, probabil că restructurarea va fi atunci mai întinsă, mai uşoară, ne vom gândi şi la oameni, dar, pe modelul care se implementează acum, n-avem ce face”, a mai spus Adrian Dumbravă.

Managerul spitalului a adăugat că a început negocierile pentru Contractul colectiv de muncă, discuţiile referindu-se la sporuri, şi s-a acceptat nivelul minim al acestora, lucru ce aduce o economie consistentă, dar nu suficientă încât să acopere pierderile create prin numărul de paturi, prin urmare e nevoie de un mix de măsuri pentru a echilibra situaţia.

Sonia BERGER