Kuhntop
Inchide
caransebes.ro -Paza gratuita pentru proprietarii de paduri caransebes.ro -Paza gratuita pentru proprietarii de paduri

Paza gratuita pentru proprietarii de paduri. Intra in vigoare noi masuri pentru combaterea taierilor ilegale de paduri

17 Noiembrie 2016
Yam Yam

Proprietarii de paduri care detin terenuri forestiere cu suprafete mai mici sau egale cu 30 de hectare vor beneficia de servicii de paza gratuite a terenurilor forestiere, masura ce are scopul sa contribuie la combaterea taierilor ilegale.

Guvernul a adoptat miercuri, printr-o Hotarare, schema de ajutor de minimis, respectiv schema de ajutor social pentru asigurarea serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii este mai mica sau egala cu 30 de hectare.

Este pentru prima data cand, aceasta prevedere legala cuprinsa în Codul Silvic înca din 2008, va fi pusa în aplicare.

Ajutorul de minimis, respectiv ajutorul de stat va fi acordat pentru a acoperi costurile serviciilor silvice realizate de catre ocoalele silvice, astfel încat proprietarii de paduri cu suprafete mai mici sau egale cu 30 de hectare sa beneficieze de servicii în mod gratuit.

Hotararea de guvern este valabila pentru perioada 2016-2020, valoarea totala a ajutorului ce va fi acordat fiind estimata la 248,9 milioane lei, iar numarul beneficiarilor la circa 2 milioane, pentru întreaga perioada. Suprafata totala cu proprietati mai mici sau egale de 30 ha este de aproximativ 580.000 de hectare.

Pentru anul 2016 se estimeaza ca va fi acordata suma de 14,5 milioane lei, fonduri asigurate în bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor prin rectificarea bugetara adoptata de Guvern în luna august. Începand cu anul 2017, valoarea estimata ca se va aloca anual de la bugetul de stat pentru finantarea acestei scheme de ajutor de minimis este de 58,6 milioane lei.

De schema de ajutor de minimis vor putea beneficia persoane fizice si juridice care desfasoara activitati economice, au în proprietate terenuri forestiere cu suprafata totala mai mica sau egala cu 30 de hectare si îndeplinesc cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:

- Nu se afla în procedura de executare silita pentru plata datoriiilor fiscale si nefiscale, inclusiv nu au popriri pe conturile bancare;

-  Nu se afla în procedura de închidere operationala, dizolvare, lichidare sau administrare speciala;

-  Nu sunt supuse unei proceduri de insolventa si nici nu îndeplinesc criteriile prevazute de lege pentru a fis supuse unei proceduri de insolventa colectiva la cererea creditorilor lor;

-  Suma ajutoarelor de minimis de care au beneficiat într-o perioada de 3 ani fiscali, 2 ani fiscali anteriori plus anul curent, nu depaseste echivalentul în lei a 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro pentru întreprinderea cu activitate de transport rutier de marfuri în contul tertilor sau contra cost.

Persoanele fizice si juridice care nu desfasoara activitati economice vor beneficia de ajutor de stat în sume echivalente celor acordate prin schema de minimis.

Plata sumelor care se vor acorda în baza acestei Hotarari, se va face catre ocoalele silvice care asigura serviciile silvice, pe baza contractului de administrare/servicii încheiat conform prevederilor legale.

Etichetat cu
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
Top