Kuhntop
Inchide
caransebes.ro -Perchezitii in Caras-Severin dupa ce peste 2000 de vagoane ale CFR au ajuns la fier vechi caransebes.ro -Perchezitii in Caras-Severin dupa ce peste 2000 de vagoane ale CFR au ajuns la fier vechi foto: caransebes.ro

Tentaculele gruparii nu puteau ocoli judetul nostru. Perchezitii in Caras-Severin dupa ce peste 2000 de vagoane ale CFR au ajuns la fier vechi

3 Mai 2017
Yam Yam

O noua actiune de amploare a politistilor si procurorilor in Caras Severin si in alte judete din tara.

Procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara împreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara au efectuat miercuri un numar de 63 de perchezitii pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti, Calarasi, Arad, Teleorman, Dambovita. Vizati de aceasta operatiune au fost membrii unui grup infractional organizat, format din 40 de suspecti, specializat în savarsirea infractiunilor de delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.

    “În cauza, exista suspiciunea rezonabila ca în cursul anului 2016, la nivelul unei societati de transporturi feroviare, s-a constituit un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport. S-a retinut ca membrii grupului infractional au subevaluat bunurile din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea în folosul unei firme de colectare a deseurilor feroase din Calarasi a diferentei rezultate între valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate. Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Marfuri Bucuresti, în baza unei proceduri de licitatie deschisa a 2.450 de vagoane pe roti, la pret de fier vechi, desi, în conformitate cu standardele în materie, deseurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria “deseu fier vechi greu” si “deseu fier vechi special” (otel), categorii de deseuri cu o valoare de piata net superioara.

Manopera frauduloasa a fost premeditata de catre factorii de decizie din cadrul societatii de transporturi feroviare în coniventa cu reprezentantii firmei de colectare a deseurilor. S-a constatat ca, desi oferta de vanzare initiata de catre reprezentantii societatii de transporturi feroviare pe Bursa de Marfuri viza cantitatea generica de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vanzare-cumparare încheiat cu ofertantul firmei de colectare a mentionat vanzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane.
Pretul de achizitie a fost de 120 euro/tona de fier vechi, în conditiile în care pretul mediu practicat pentru “deseu fier vechi greu” era de 175,88 euro/tona, iar pentru “deseu fier vechi special” (otel) era de 218,90 euro/ tona. A rezultat ca prin aceasta manopera s-a realizat practic o subevaluarea a bunurilor cu 82,42% în cazul “deseurilor fier vechi special” (otel) si cu 46,56% în cazul “deseurilor fier vechi greu”.

    Primul nivel al grupului infractional organizat a fost constituit din conducerea executiva a societatii de transporturi feroviare, al doilea palier a fost reprezentat de catre functionari din  cadrul sucursalelor apartinand societatii de transport din Timisoara, Brasov, Iasi, Galati, Craiova, Cluj, Constanta, iar al treilea palier al grupului infractional organizat a fost constituit din reprezentantii firmei de colectare, beneficiara contractului.

    În vederea preluarii deseurilor rezultate din casare, societatea a desemnat la nivelul  fiecarei comisii de casare constituite la nivelul sucursalelor societatii de transport, cate un reprezentant care conform ”Conventiei comune de lucru” au întocmit împreuna cu reprezentantii comisiilor de casare documentele aferente procesului de casare, respectiv procese verbale de predare-primire, procese verbale de taiere, note de cantar etc, documente în care, cu stiinta, s-a omis mentionarea cantitatilor de deseuri de otel si de fier greu.
De asemenea, unii dintre reprezentatii firmei de colectare a deseurilor au exercitat, la nivel local, constrangeri asupra membrilor comisiilor de casare, amenintand interventia pe langa conducerea unitatii în vederea destituirii din functie, în cazul în care nu se conformau planului infractional.

    Cele 2450 de vagoane supuse casarii însumeaza cantitatile de 35.002,12 tone de otel si 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantitati care au fost mentionate în documentele încheiate ca fier vechi.”, au anuntat procurorii.

    Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este în suma de  6.313.748,52 euro.

    Perchezitiile au fost efectuate cu sprijinul specialistilor din cadrul DGA,  politistilor din cadrul I.P.J. Timis, SRP Transporturi Timisoara si Gruparii de Jandarmi Mobila "Glad Voievod" Timisoara.

   

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
Top