Kuhntop
Inchide
caransebes.ro -Soferii ar face bine sa respecte recomandarile specifice anotimpului rece caransebes.ro -Soferii ar face bine sa respecte recomandarile specifice anotimpului rece

Iarna revine in forta ! Soferii ar face bine sa respecte recomandarile specifice anotimpului rece

18 Aprilie 2017
Yam Yam

Pana vineri dimineata judetul Caras Severin se va afla sub doua avertizari meteorologice.

Vremea va fi rece, iar la munte sunt asteptate ninsori abundente, viscol si intensificari ale vantului, scrie resita.ro. Politistii fac apel la conducatorii auto sa tina cont de cateva recomandari, mai ales ca in tot judetul sunt asteptate temperaturi sub pragul inghetului. 

Înainte de a pleca la drum, informati-va temeinic despre conditiile meteo si starea drumurilor.

Adaptati permanent viteza la conditiile de drum (carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei). 

Circulati cu o viteza care sa nu depaseasca 30 de km/h în localitati, sau 50 de km/h în afara lor, cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada, mazga sau piatra cubica umeda.

Folositi corespunzator sistemul de iluminare-semnalizare si cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi vazuti în trafic. Reamintim ca legislatia rutiera prevede obligativitatea folosirii luminilor de întalnire, în afara localitatilor si în timpul zilei.

Asigurati-va o vizibilitate buna în habitaclul masinii prin curatarea parbrizului, geamurilor laterale si a lunetei si sa aveti în perfecta stare de functionare sistemul de climatizare si stergatoarele de parbriz.

Pastrati în mers o distanta suficienta pentru a putea opri în conditii de siguranta, atunci cand conditiile de deplasare sunt nefavorabile.

Atunci cand circulati pe drumuri acoperite cu zapada, gheata, sau polei, echipati autovehiculul cu anvelope de iarna, iar în cazul autovehiculelor cu masa totala mai mare de 3,5 tone, montati pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Prevederile legale în vigoare interzic circulatia autovehiculelor, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, nefacand referire la o anumita perioada a anului.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarna, cauciucurile trebuie sa fie inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include în aceasta categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia ,,all seasons”.

Verificati periodic acumulatorul autovehiculului.

Nu bruscati comenzile si folositi cu preponderenta frana de motor.

Nu în ultimul rand, conducatorii auto începatori sunt sfatuiti sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului în conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii în evenimente rutiere nedorite.

De asemenea, soferii care au mai putin de un an de practica trebuie sa stie ca in cazul lor viteza maxima admisa în afara localitatilor este cu 20 km/h mai mica.

Cand va deplasati în coloana, evitati sa depasiti. Aceasta manevra nu va scurteaza semnificativ timpul de deplasare, însa va poate pune viata în pericol. Totusi, cand depasirea este absolut necesara, asigurati-va temeinic înaintea efectuarii acestei manevre si semnalizati din timp intentia dumneavoastra.

În zilele cu ploi, lapovita, ninsoare si temperaturi scazute, fiti mai atenti la pietoni. Acestia sunt mai putin prudenti, circula zgribuliti, se ascund sub umbrele, privesc mai putin în jur si se asigura mai putin la traversare!

Pietonilor le este recomandat sa evite pe cat posibil folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea întunericului si în conditii de vizibilitate redusa.

Totodata, pietonii trebuie sa se asigure temeinic înaintea traversarii drumurilor si sa procedeze la efectuarea acestora numai dupa ce sunt siguri ca traversarea se poate face în conditii de siguranta, tinand cont de faptul ca în conditii de carosabil umed sau alunecos, spatiul de franare al autovehiculelor creste simtitor.

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
Top