0 3 minute 21 de ore

România a fost a opta ţară din lume care a construit un calculator într-o universitate autohtonă.
Denumirea MECIPT-1 este acronimul românesc pentru „Mașina de Calcul Electronic a Institutului Politehnic din Timișoara”.
Cercetările pentru fabricarea calculatorului au început în 1955, iar proiectarea propriu-zisă, în 1956. Construirea acestuia s-a făcut în clădirea fostului Liceu Piarist din Timișoara, care era la acea vreme sediul Facultății de Inginerie Electrică.
Calculatorul a fost finalizat în 1961 de o echipă a Institutului Politehnic din Timisoara, prin efortul susținut al mai multor pasionați în domeniu.
Echipa de specialiști a fost condusă de cercetătorii Iosif Kaufmann și Wilhelm Lowenfeld, doi veri evrei, originari din Caransebeş, și de Vasile Baltac, asistați de I. Munteanu, Herbert Hartmann, Dan Farcaș și M. Fildan.
La fabricarea propriu-zisă a calculatorului a contribuit o echipă mai mare de la Institutul Politehnic din Timişoara, formată din ingineri, tehnicieni, muncitori şi chiar studenţi.
Computerul, din prima generaţie, ocupa o cameră întreagă, avea peste 2.000 de tuburi electronice, 20.000 de rezistori şi condensatori, peste 30 km de conductori, registre pe 31 biţi, memorie rezidentă pe tambur magnetic – 1.024 x 31 biţi şi realiza 50 de operaţii pe secundă. Consumul de energie electrică era de 10 KW/oră.
Cu ajutorul MECIPT-1 s-a proiectat cupola Pavilionului Expoziţional din Bucureşti, actualul Romexpo, Barajul Vidraru (în 18 zile, în loc de 9 luni, cât ar fi durat proiectarea manuală), s-a dimensionat reţeaua de apă din Arad, s-a realizat automatizarea procesului de producţie la Fabrica de Bere „Timişoreana” şi s-au proiectat o mulţime de clădiri, în diverse oraşe.
Computerul timişorean a devenit rapid una dintre cele mai faimoase maşinării produse în România.
Seria de mașini de calcul realizate în București, Timișoara și Cluj-Napoca între 1957 și 1967 a plasat România printre primele țări care au proiectat și construit calculatoare originale, în afară de URSS, România fiind prima țară comunistă care a realizat o astfel de performanță științifică.
Din decembrie 1976, MECIPT-1 este bun cultural și obiect în colecțiile Secției de istorie a Muzeului Național al Banatului, el nefiind însă funcțional.
În 2003, creatorii calculatorului MECIPT-1, Iosif Kaufmann și Wilhelm Lowenfeld, au fost distinși de președintele țării de la acea dată, Ion Iliescu, cu Steaua României în grad de Cavaler, pentru contribuția lor la dezvoltarea tehnologiei de calcul.
Sonia BERGER

Lasă un răspuns