0 3 minute o săptămână

Miercuri, 6 noiembrie, a fost o zi memorabilă pentru Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, deoarece a avut loc recepția finală a lucrărilor din cadrul proiectului „Intervenții de primă necesitate la poarta dinspre Colțul nord-estic și la o porțiune a zidului nord-estic din cadrul Castrului Roman de la Tibiscum, parte a dosarului UNESCO Limes – Frontierele Imperiului Roman”.
Proiectul a fost depus la începutul lunii decembrie 2023, la Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul Programului Timbrul Monumentelor Istorice, subprogramul Intervenții de urgență, și a fost desemnat câștigător la începutul lunii martie 2024, ne-a informat Diana Țîrdea, managerul instituției caransebeșene.
„Ne-am bucurat de prezenta autorităților, a oamenilor de cultură, directori, profesori, elevi, dar și de întreaga echipă de proiect.
Le mulțumim pentru prezență și sprijin domnilor Felix Marcu, președintele Comisiei Naționale Limes din cadrul Ministerului Culturii, director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Romeo Popoi, reprezentantul Institutului Național al Patrimoniului, dlui Cătălin Filofi, proiectant, Ioan Popescu, diriginte de șantier, Șipos Istvan, restaurator, Zaharia Izvercean, de la Consiliul Județean Caraș-Severin, Disciplina în Construcții, d-nei Cristina Cîrcu, de la Inspectoratul de Stat în Construcții, d-lui Florin Bogdea, city-manager – Primăria Municipiului Caransebeș, dnei Aura Nica, arhitect-șef la Primăria Municipiului Caransebeș, dar și colegilor din echipa de proiect a instituției muzeale.
Este începutul unui lung proces de conservare a ruinelor din cadrul sitului arheologic Tibiscum Jupa, pentru a le pune în valoare, obiectivul fiind acela de a replica ulterior ceea ce am reușit în acest important proiect!
Tibiscum este cunoscut sub numele de Cetate sau Peste ziduri. Complexul acesta de ruine se compune dintr-un castru, vicus militar și așezarea civilă, respectiv orașul. De anul acesta ne mândrim că facem parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, a mai spus Diana Țîrdea.
Bianca METEȘ

Lasă un răspuns