0 3 minute 5 luni

În perioada 11-15 iulie a avut loc cea de a IX-a ediție a taberei Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu în Poiana Mărului, la pensiunea Vila Dor, organizată de Asociația Altitudine Filiala Banat în cadrul proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu”. La eveniment au participat 23 de elevi de gimnaziu din Timișoara și din şcolile din comunităţile din preajma Munţilor Ţarcu – Teregova, Armeniş, Măru, Zăvoi și Glimboca.
Elevii au învățat despre importanța ariilor naturale protejate, despre valorile naturale și culturale ale Sitului Natura 2000 Munții Țarcu, precum și despre cum ar putea să ducă mai departe în comunităţile din care fac parte ideea de grijă și respect pentru natură, ne-a informat Loredana Ştefănuţ, coordonatorul proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu”.
Alături de biologi voluntari, elevii au învățat despre speciile de plante și animale care trăiesc în aria naturală protejată, căutând să înțeleagă importanța fiecărei vietăți, a pădurilor și apelor în păstrarea echilibrului vieții. În drumețiile făcute, elevii au învățat cum se pot orienta folosind elemente din natură și cum se folosesc harta și busola. Prin ateliere de ecologie practică au învățat despre păduri, substanțe poluante din apă și aer, dar și despre durata de descompunere a diferitor tipuri de deșeuri.
Împreună cu membrii Clubului Sportiv Nautic Banat Timișoara, copiii s-au familiarizat cu sporturile nautice și au explorat pe caiace și bărcuțe malurile sălbatice ale Lacului de acumulare din Poiana Mărului.
Alături de Clubul Sportiv de Tir cu Arcul „Dacus”, elevii au fost inițiați în tainele acestui sport de către multiplul campion naţional Ovidiu Lesei și echipa sa.
Prin jocuri, aplicații practice, drumeții, ateliere de creativitate, de prim-ajutor și de folosire a echipamentului montan, copiii au petrecut câteva zile în natură, și-au făcut prieteni noi din comunitățile învecinate, au înțeles mai bine importanța naturii și faptul că fiecare dintre noi poate contribui la protecția ei, cu rezultate pe termen lung.
Proiectul „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu” este organizat de Asociația Altitudine Filiala Banat și este implementat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Babel” din Timișoara, Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova, Școala Gimnazială Armeniș, Școala Gimnazială Zăvoi şi Școala Gimnazială „Gheorghe Frățilă” Glimboca.
Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
Mădălina DOMAN