0 4 minute 4 săptămâni

Miercuri, 26 iunie, în jurul prânzului, la Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin a fost recepționat un apel anonim prin SNUAU 112, despre care polițiștii nu au avut inițial suficiente informații pentru a stabili cine este persoana care ar avea nevoie de ajutor.
Legătura cu cel care a apelat s-a întrerupt în scurt timp de la inițierea apelului, persoana reușind să vorbească doar cu operatorul STS, fără ca apelul să fie transferat către dispecerul poliției.
În cele câteva secunde cât a durat convorbirea, s-a dedus că persoana s-ar afla în zona Băile Herculane și că ar putea fi în pericol, fiind „închisă de cineva”, situație care i-a pus în alertă pe polițiști.
Ulterior, semnalul telefonic s-a pierdut și nu s-a mai reușit reluarea legăturii.
Având în vedere datele inițiale și urgența situației, polițiștii din Centrul Operațional, coordonați de șeful Inspectoratului, împreună cu polițiștii de la Poliția Stațiunii Băile Herculane, coordonați de șeful Poliției, și polițiști de la Serviciul Județean de Poliție Transporturi au efectuat verificări, reușind să afle că apelantul ar fi o persoană de 48 de ani, din județul Teleorman, astfel că au luat legătura cu colegii de la IPJ Teleorman, fără a reuși să identifice, însă, persoana la domiciliu.
În orele următoare, polițiștii au continuat să facă verificări la mai multe unități de cazare din Băile Herculane, reușind să îl identifice pe bărbatul de 48 de ani care a apelat SNUAU 112 și să stabilească ce s-a întâmplat exact, ne-a informat Alina Boeru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin.
Bărbatul s-ar fi cazat în 24 iunie la o unitate de cazare turistică din Băile Herculane, iar în data de 26 iunie, pe fondul consumului de alcool, fără a avea vreo urgență, a apelat SNUAU 112. Acesta nu și-a mai amintit ce anume a dorit să sesizeze, știind doar că a închis telefonul și, până la ora la care a fost identificat de polițiști, a dormit la locul de cazare.
Având în vedere că bărbatul a apelat în mod nejustificat SNUAU 112 și a alertat echipajele de intervenţie fără motiv, acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.
„Legislația din România prevede că «alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a Numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii».
NU UITAȚI! Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent și echipajele sunt direcționate pentru soluționarea unui astfel de apel, o persoană poate avea într-adevăr nevoie de ajutor!”, se mai arată în comunicatul de presă al IPJ Caraş-Severin.
Mădălina DOMAN