0 4 minute 4 ani

În cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice a fost prezentată o informare privind modul de repartizare şi de acordare a biletelor de tratament în anul 2021, pentru pensionari şi celelalte categorii de beneficiari din Caraş-Severin, prin intermediul Casei Judeţene de Pensii.

În anul 2021, sunt în total 17 serii, prima începând la data de 23 martie, iar ultima urmând să înceapă în 2 decembrie.

Durata sejurului (a seriei) unui bilet de tratament balnear este de 16 zile, iar a tratamentului balnear de 12 zile.

Conform Diagramei de repartizare a biletelor de tratament pe acest an, Casei Județene de Pensii Caraș-Severin i-au fost repartizate un număr de 1.245 de locuri de tratament balnear, pentru următoarele categorii: pentru tratarea bolilor cardio-vasculare – 552, în staţiunile Buziaş (492), Covasna (56) şi Vatra Dornei (4); pentru tratarea bolilor digestive – 87, în staţiunile Olăneşti (27), Sângeorz (8), Căciulata (40), Călimănești (12); pentru tratarea bolilor nevroză astenică – 56, în staţiunea Moneasa; pentru tratarea bolilor respiratorii – 2, în stațiunea Govora; pentru tratarea bolilor reumatismale – 548, în staţiunile 1 Mai (25), Bala (48), Geoagiu (86), Calacea (2), Eforie Nord (10), Felix (133), Herculane (184), Mangalia (10), Ocna Șugatag (12), Amara (12), Neptun (10) şi Saturn (16).

Din cele 1.245 de locuri, 678 sunt repartizate în sucursalele Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperarea Capacităţii de Muncă – S.A., ce deţine complexe balneare (sucursale) de categoria 3 stele și/sau 2 stele în 13 judeţe, după cum urmează: stațiunea Amara, Hotel Ialomiţa, judeţul Ialomiţa; stațiunea Bala, Hotel Ceres, judeţul Mehedinţi; stațiunea Bizuşa, Hotel Ceres, judeţul Sălaj; stațiunea Buziaş,  Hotel Silvana, judeţil Timiş; stațiunea Covasna, Hotel Dacia, judeţul Covasna; stațiunea Geoagiu, Hotel Ceres, judeţul Hunedoara; stațiunea Lacu Sărat, Hotel Perla, judeţul Brăila; stațiunea 1 Mai, Hotel Ceres, judeţul Bihor; stațiunea Moneasa, Hotel Codru Moma, judeţul Arad; stațiunea Nicolina, Hotel Nicolina, judeţul Iaşi; stațiunea Olăneşti, Hotel Livadia, judeţul Vâlcea; stațiunea Pucioasa, Hotel Ceres, judeţul Dâmboviţa; stațiunea Sărata Monteoru, Hotel Ceres, judeţul Buzău.

La nivelul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, au fost înregistrate până la data de 10 mai un număr de 937 de cereri, fiind vândute 107 bilete, aferente seriilor I-IV.

Tariful maxim pe bilet de tratament balnear aprobat pentru unităţile deținute de T.B.R.C.M. – S.A., clasificate la categoria 2 stele/3 stele, este de 1.928,96 lei.

Casa Judeţeană de Pensii înregistrează cererile de acordare a biletelor de tratament, conform legii, direct în aplicaţia informatică SPA, aplicaţie care s-a utilizat şi pentru actualizarea eventualelor modificări care au apărut la eliberarea biletelor, precum şi la repartizarea biletelor de tratament balnear către beneficiari.

Cererile se completează numai pe formularul aprobat (cereri-tip), urmând a se depune la sediul Casei Judeţene de Pensii din Reşiţa, str. Traian Lalescu, nr. 27, fie personal, fie prin poştă, fax, e-mail, cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul, prin cerere solicitantul putând opta pentru cel mult trei staţiuni.

Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare, în funcţie de stabilirea unui punctaj, ţinându-se cont de criteriile specifice.

După efectuarea alocării automate, toate biletele disponibile pot fi eliberate  următorului solicitant, în funcţie de punctajul obţinut şi de opţiunea acestuia, sau altui solicitant fără punctaj.

Geanina LUCA